Bengt Höglund, Marit Norell och Annette Kvarmans står vid den smala bron i Ullungsfors där två bilar knappt kan mötas. Foto: Agneta Sundberg/Sveriges Radio
Bengt Höglund, Marit Norell och Annette Kvarmans står vid den smala bron i Ullungsfors där två bilar knappt kan mötas. Foto: Agneta Sundberg/Sveriges Radio

Bybor i Ullungsfors har tröttnat på farlig väg

1:13 min

Boende i Ullungsfors strax norr om Edsbyn har tröttnat på att Trafikverket inte åtgärdar den farliga vägen genom byn. I snart fyra års tid har de påtalat den farliga trafikmiljön där många kör för fort men trots informationsmöten så har inget hänt.

Känner du igen dig? Har du en farlig väg i din närhet? Berätta för oss i kommentarerna här nedan eller på Instagram.

När boende reagerar på trafikfarliga miljöer och vill ha förbättringar så är responsen dålig från ansvariga och det tar lång tid innan någon lyssnar. I Ullungsfors utanför Edsbyn till exempel har byborna sedan 2012 påpekat flera farligheter men några förändringar har ännu inte skett.

– Det går att göra små åtgärder som skulle göra det bättre, så jag är besviken, säger Bengt Höglund.

– Nu har inte jag bott här så länge men jag tycker det är konstigt att det ska behöva ta så lång tid, tycker Marit Norell. 

Ullungsfors ligger några kilometer norr om Edsbyn. Vägen genom byn är smal, det är skymd sikt från utfarter och trots att hastighetsbegränsningen är 50 km körs det alldeles för fort, menar Annette Kvarmans, Jenny Vennberg och Marit Norell.

– Väldigt få som respekterar hastigheterna, säger Marit Norell.

– Ja, det är smal väg. Det går fort och det är mycket trafik, tung trafik, säger Jenny Vennberg.

– Vi måste få ned hastigheten, menar Annette Kvarmans.

Den första skrivelsen om den trafikfarliga vägen skickades 2012. Det tog två år innan det blev ett möte med Trafikverket och kommunen. Byborna vill bland annat att det sätts upp skyltar vid bron som talar om att vägen blir smal och att det varnas för vilt. 

Men än har inget hänt.

– Jag vaknade häromnatten av att de fick skjuta ett rådjur som körts på uppe på vägen, säger Annette Kvarmans.

– Ska det behöva hända en allvarlig olycka innan de ens kan sätta upp skyltar som varnar för vilt och avsmalnande väg, frågar sig Marit Norell.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista