Mariana Femling är ansvarig för kommersiell service på länsstyrelsen Gävleborg.
Mariana Femling är ansvarig för kommersiell service på länsstyrelsen Gävleborg. Foto: Martin Svensson/Sveriges Radio

Länsstyrelsen: Fördröjningen har gett Los ett bättre alternativ

1:11 min

Det har tagit tid för Ica-butiken i Los att få en betalningsterminal. Bland annat på grund av pappersslarv och den snabba tekniska utvecklingen, menar Länsstyrelsen Gävleborg. Men nu lovar Länsstyrelsen att lösningen är nära. 

– Det här är ett område där utvecklingen går oerhört snabbt. Det är som att skjuta mot ett rörligt mål, säger Mariana Femling, som är ansvarig för kommersiell service på länsstyrelsen Gävleborg.

Under hösten var det tänkt att Ica Nickeln i Los skulle få en betalterminal där byborna kan ta ut kontanter och betala räkningar. Något som både sköts och bekostas av länsstyrelsen i Gävleborg.

Men fortfarande syns ingen terminal till. Dels på grund av den snabba tekniska utvecklingen, menar länsstyrelsen. 

– Det har ju tagit lite tid den här processen och när man tittar i backspegeln tycker jag att det har varit ganska bra för nu tror jag att vi har fått den bästa lösningen. Betydligt bättre än den som vi trodde på för ett halvår sedan, säger Mariana Femling, som är ansvarig för kommersiell service på länsstyrelsen Gävleborg.

Men än så länge finns det ingen terminal på plats i Los?

– Nej, men nu är det nära. Nästa vecka kommer ICA-banken dit och gör en bedömning var terminalen ska sitta. 

Men vad är anledningen till att det har tagit så lång tid?

– Först har vi gjort intervjuer med företagare och ortsbor, vi har haft byamöten, skickat ut enkäter till företagare och sedan ska ju butiken fatta ett beslut som känns bra för dem. Sedan har digitaliseringen på länsstyrelsen inneburit att deras ansökan kom in i fel postlåda så vi har tyvärr fördröjt processen några månader, säger Mariana Femling och fortsätter.

– Men nu när man tittar i backspegeln så är jag glad för det för jag tror att den här lösningen är bättre än den som de sökte för då. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista