Voilá! Resultatet av morgonens våffelgräddande – den belgiska semmelvåfflan!
1 av 8
Voilá! Resultatet av morgonens våffelgräddande – den belgiska semmelvåfflan! Foto: Emma Åhlström/Sveriges Radio
Smeten vispas.
2 av 8
Smeten vispas. Foto: Emma Åhlström/Sveriges Radio
Våffelsmet!
3 av 8
Våffelsmet! Foto: Emma Åhlström/Sveriges Radio
Martin gräddar semmevåfflan i direktsändning.
4 av 8
Martin gräddar semmevåfflan i direktsändning. Foto: Emma Åhlström/Sveriges Radio
Bild på våfflor i järn.
5 av 8
Ibland önskar man att det var doftradio! Foto: Emma Åhlström/Sveriges Radio
Martin skär mandelmassa.
6 av 8
Ingen semla utan mandelmassa! Foto: Emma Åhlström/Sveriges Radio
Mikael provsmakar semmelvåfflan.
7 av 8
MVG från Mikael som provsmakar semmelvåfflan. Foto: Emma Åhlström/Sveriges Radio
Martin tittar på sitt verk, semmelvåfflan.
8 av 8
Martin är nöjd med sitt bakverk. Foto: Emma Åhlström/Sveriges Radio

Så gör du den belgiska våffelsemlan!

"Den kändes belgisk och internationell!"
1:09 min

I dag är det fettisdagen, eller semmeldagen, som vi ju också säger. Och vanliga semlor i all ära, men såklart vill morgonen vara lite speciella och utveckla sin egen typ av semla. Som den belgiska våffelsemlan!

– Bra fras, utbrister morgonens Martin Svensson. 

– Fantastisk god! Och mandelmassan var en centimetertjock skiva, precis som det ska vara, konstaterar Mikael Sanner. 

Under morgonen har köket på P4 Gävleborg förvandlats till ett bageri och vi önskar att det fanns doftradio. Morgonen gräddade nämligen våfflor för att sedan kunna göra sin egna variant på den älskade semlan. 

Så gör du P4 Gävleborgs belgiska ostron-våffelsemla

  • Våffelmix
  • Mjölk
  • Smält smör
  • Jäst för söta degar
  • Vanillinsocker
  • Vispa ihop våffelmixen med mjölken och smula ner jästen i det fingervarma smöret. Blanda sedan ihop alla ingredienser och vispa ordentligt.
  • Grädda våfflan i ett våffeljärn och om du vill få till ostron-utseendet gäller det att (ofrivilligt) lyfta på locket lite för tidigt så att toppen och botten delar på sig. Annars gräddar du våfflan som vanligt.
  • Fyll våffelsemlan med grädde, mandelmassa och mer grädde. Njut!

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".