Erika Stenlund från fackförbundet ST och Marianne Jonsson, som arbetar på skattekontoret i Hudiksvall.
1 av 2
Erika Stenlund från fackförbundet ST och Marianne Jonsson, som arbetar på skattekontoret i Hudiksvall. Foto: Hasse Persson/Sveriges Radio
En dansarrangör i Gävle krävs på 900 000 kronor av Skatteverket. Foto: TT
2 av 2
En dansarrangör i Gävle krävs på 900 000 kronor av Skatteverket. Foto: TT

Protestbrev från anställda på Skatteverket

"Vi vill att politikerna ska ta tag i frågan"
0:59 min

Samtliga 500 anställda på de nio skattekontor, som är nedläggningshotade i landet, däribland Hudiksvall, har nu skrivit ett brev till bland andra statsministern och flera ministrar. I brevet ifrågasätter de beslutet att lägga ned kontoren.

– Vi vill att politikerna ska ta tag i den här frågan och ta ansvar för huruvida staten ska finnas i hela Sverige eller om vi ska vara drivande i urbaniseringen och bidra till nedmonteringen av landsbygden, säger Erika Stenlund på fackförbundet ST. 

Hudiksvall är ett av nio kontor som hotas av nedläggning. Just nu Just nu pågår en utredning om kontoren ska finnas kvar, den ska redovisas för regeringen den 1 april i år. 

Och i ett öppet brev ifrågasätter nu 500 anställda beslutet att lägga ner kontoren. 60 av dem arbetar på kontoret i Hudiksvall. Brevet är skrivet till statsminister Stefan Löfven, flera ministrar och riksdagsledamöter i landet.

I brevet skriver de anställda bland annat att Skatteverkets förslag kommer leda till att verksamheten kommer kosta mer än den gör i dag. 

– På de här mindre orterna är vi så breda i vår kompetens och jobbar med många olika saker. Vi kan väldigt mycket, så det är väldigt förvånade att man vill plocka bort just de människorna, säger Marianne Jonsson, som arbetar på skattekontoret i Hudiksvall. 

Har ni några nya argument?

– Nej, de argument vi har, har vi vässat och de är ganska klara och tydliga, säger Erika Stenlund. 

Längre ner i artikeln kan du hitta hela brevet från de anställda. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".