Therese Nilsson på X-trafik vill att fler reser med buss och tåg. Foto: Agneta Sundberg/Sveriges Radio
Therese Nilsson på X-trafik vill att fler reser med buss och tåg. Foto: Agneta Sundberg/Sveriges Radio

X-trafik lockar med gratis buss

"Vi är ju vanemänniskor"
1:01 min

X-trafik vill att fler åker kollektivt. De som idag pendlar med bil mellan Ljusdal och Hudiksvall har chansen att få åka buss gratis i 30 dagar.

Under året genomför X-trafik fem kampanjer med gratis buss och tåg över hela länet. Det handlar om att få folk att bryta mönster menar Therese Nilsson som är enhetschef på avdelningen för marknad och försäljning.

– Vi är ju vanemänniskor och gör gärna som man alltid gjort. En väg att prova kollektivtrafik är med det här erbjudandet, säger Therese Nilsson.

Först ut är sträckan mellan Ljusdal och Hudiksvall från den 14 mars t.o.m. 12 april. Därefter erbjuds provapå i Sandvikenområdet, Sandviken - Gävle och Bollnäs - Gävle. 

– Vi vill att fler provar att åka buss och tåg och ser hur enkelt det fungerar. Man kan ju ta tillvara på tiden mycket mer än när man kör bil. Man kan ju läsa, jobba, surfa. Vi har ju wifi på alla bussar.

Men det är inte bara att hoppa på en buss och åka gratis. För att få ta del av erbjudandet måste en del villkor uppfyllas.

– Man får gå in på vår hemsida x-trafik.se och fylla i en enkät. Man måste också åta sig att resa kollektivt tre dagar i veckan under den här 30-dagars perioden, säger Therese Nilsson på X-trafik.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".