Äppelträdet i Sofiaparken i Gävle. Foto: Christian Ploog/SR Gävleborg.
Äppelträdet i Sofiaparken i Gävle. Foto: Christian Ploog/SR Gävleborg.

Äppelträdet i Gävle får huggas ned

1:01 min

Det finns nu inga hinder för att bygga radhus på den plats där det uppmärksammade äppelträdet i Gävle står. Mark- och miljööverdomstolen har nämligen beslutat att inte ge prövningstillstånd i fallet. Men de som kämpar för att äppelträdet ska få stå kvar ger inte upp.


Per-Olof Erickson på Naturskyddsföreningen i Gävle fokuserar nu på att försöka riva upp detaljplanen, eftersom de anser att det funnits extraordinära omständigheter i fallet.

– När en detaljplan är beslutad..om det efter beslutet då dyker upp extraordinära omständigheter som inte var känt när beslutet togs, då kan man riva upp beslutet. Och när kommunen fattade beslutet om detaljplanen så hade man inte kunskap om äppelträdets värde.  

Mark- och miljödomstolens avgörande står nu fast, och där beslutade man att Sveriges kanske största äppelträd i Gävle får huggas ner och att radhus får byggas på platsen.

Det snart 200-åriga trädet som många gävlebor vill rädda står i Sofiaparken.

Utdrag ur beslutet:

"Prövningstillstånd ska ges om
– det finns anledning att betvivla riktigheten av det slut som mark- och miljödomstolen har kommit till,
– det inte går att bedöma riktigheten av det slut som mark- och miljödomstolen har kommit till utan att prövningstillstånd ges,
– det är av vikt för ledning av rättstillämpningen att överklagandet prövas av högre domstol, eller
– det annars finns synnerliga skäl att pröva överklagandet.

Mark- och miljööverdomstolen har gått igenom målet och kommit fram till att det inte finns skäl att ge prövningstillstånd i detta fall."

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista