Amal Karem kom till Gävle för tio år sedan.
Amal Karem kom till Gävle för tio år sedan. Foto: Emma Åhlström/Sveriges Radio
#jagvarocksåflykting

Amal: Jag flydde till Sverige för att hitta ett tryggare samhälle

1:20 min

I P4 Gävleborgs serie #jagvarocksåflykting träffar vi människor i vårt län som en gång i tiden kom hit som flyktingar. Men vad minns de egentligen från sin första tid i Sverige och vad sysslar de med idag? Det är det vi ska ta reda på.

För tio år sen flydde hon ensam med sina två små pojkar till Sverige från Bagdad i Irak. Efter bara 1,5 år i landet jobbade hon själv som SFI lärare och tolk. Idag arbetar hon med integration på Arbetsförmedlingen och de två små pojkarna är större och studerar båda till läkare i Uppsala. Möt Amal Karem i den här veckans #jagvarocksåflykting.

Namn: Amal Karem
Ålder: 46 år.
Flydde från: Bagdad i Irak 2006
Anledning: Det var krig och farligt i landet.
Bor: Gävle.
Familj: 
Två söner, 20 och 21 år gamla.
Gör idag: Arbetsförmedlare
Hennes tips till nya flyktingar: Lämna ditt tunga bagage från hemlandet bakom dig. Ta med dig det som är bra till ditt nya land men lämna det jobbiga och traumatiska bakom dig och sträva framåt.  

Du kan höra hela intervjun med Amal här nedan.

Känner du nästa person vi borde intervjua i vår serie #jagvarocksåflykting? Tveka då inte att tipsa oss på p4gavleborg@sverigesradio.se!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista