En av de misstänkta tonåringarna förs in till Hudiksvalls tingsrätt.
En av de misstänkta tonåringarna förs in till Hudiksvalls tingsrätt. Foto: Agneta Sundberg/Sveriges Radio

Tonåringar inför rätta – nekar till brott

Åklagaren: Att någon av dem, eller båda, har anlagt branden
1:24 min

Två unga män, 18 och 19 år, misstänks ligga bakom branden i Föreningarnas Hus i Marmaverken den 3 januari. I dag startade rättegången i Hudiksvalls tingsrätt och båda männen förnekar brott. 

– Att någon av dem eller båda två har anlagt branden. Det är ställt utom allt rimligt tvivel redan nu, menar jag, säger åklagare Peter Olofsson till P4 Gävleborg. 

Ja, det är mycket goda bevis åklagare Olofsson säger sig ha mot de två tonåringarna. Killarna, 18 och 19 år, stod i dag inför rätta misstänkt för mordbrand för branden i Föreningens Hus i Marmaverken i början av januari. 

Hur har det här gått till då, menar du?

– Man har brutit sig in i lokalen och så har en, eller båda två, anlagt branden i soffan i foajén, säger Peter Olofsson. 

Killarna, som är åtalade misstänka för mordbrand alternativt medhjälp till mordbrand, nekar till brott. 

18-åringen berättade för tingsrätten att han druckit alkohol och tagit droger på festen under kvällen. Därför har han dåliga minnesbilder. Han säger att han tjafsat med en man när han ville in och leta efter sina grejer och att han återvänt senare på natten och brutit sig in i lokalerna tillsammans med 19-åringen för att fortsätta sökandet, men förnekar att han tänt på.

Även 19-åringen förnekar att han anlagt någon brand. Och att det hittats spår av brännbara vätskor på hans kläder finns det naturliga förklaringar till, menar hans försvarsadvokat P-A Viklund.

– Det kan mycket väl vara sådant som kommit dit när han skiftat olja eller mekat med bilen, säger P-A Viklund.

Så det är inte besvärande?

– Det kan det väl vara, men samtidigt är det ju inte samma produkter. 

Skadorna i Föreningens Hus blev stora. Enligt försäkringsbolaget kan skadorna vara så stora värden som 6,7 miljoner kronor och de två tonåringarna bli betalningsskyldiga vid en fällande dom. 

– Blir det höga belopp är det en tragedi. Jag kommer att yrka på frikännande, det finn inget annat, säger P-A Viklund. 

Åklagaren yrkar att tonåringarna betalar 26.700 kronor till Föreningarnas Hus vilket motsvarar självrisken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".