Barn som sitter i en gymnastiksal med bollar och rockring i förgrunden.
1 av 2
Variationen är en av anledningarna till att intresset för gympa i länet just nu är stort. Foto: Anders Wiklund/TT
Intresset för gympa växer hela tiden menar Anna-Karin Widehammar från HudikGympan.
2 av 2
Intresset för gympa växer hela tiden menar Anna-Karin Widehammar från HudikGympan. Foto: Hasse Persson/Sveriges Radio

Stort intresse för gympa i Hudiksvall

1:33 min

Intresset för gymnastik är stort i länet just nu och fler klubbar satsar på nya anläggningar. I Gävle har man satsat på en ny motorikhall och i Hudiksvall bygger föreningen HudikGympan en ny stor hall i Hiabs gamla fabrikslokaler. 

– Intresset för gympa är jättestort just nu och det växer hela tiden, säger Anna-Karin Widehammar på HudikGympan, Hudiksvalls gymnastikförening. 

Hon menar att det är den stora variationen som är orsaken till intresset. 

– Det kommer många nya typer av gymnastik, som till exempel parkour. Många killar, tjejer också såklart, blir mer intresserade och jag tror att man kan ta med sig mycket av det man lär sig inne på golvet hos oss till slalombacken eller cykelparken, säger Anna-Karin Widehammar. 

Parkour är en gymnastikträning som går ut på att klara vissa hinder på ett smidigt och elegant sätt. Det handlar om att tänja på kroppens elastiska och kontrollerande gränser. 

– Det är mycket mer äventyr. Vi lockas till att utmana våra kroppar och den här typen av fysisk ansträngning ligger i tiden. Det är ett sätt att utmana sig, samtidigt som man har väldigt roligt med sina kompisar. 

HudikGympan har medlemmar från 1-89 år. Men alla som vill gympa får inte plats och i dag står ungefär 200 barn och ungdomar i kö. Nu hoppas man på att, inte bara lösa det problemet, utan också utöka medlemskapet i och med att man nu bygger nya lokaler i Hiabs före detta fabriker. 

– Det innebär att vi i princip kan fördubbla vårt medlemsantal. I dag är vi 1200 medlemmar, säger Anna-Karin Widehammar och menar att det nu mest handlar om pengar.

– Vi har en del eget kapital och vi har fått ett väldigt stort bidrag från Iggesunds sociala fond på 1,3 miljoner. Men vi behöver totalt 4,5 miljoner kronor för att gör allt vi drömmer om. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista