Charlotte Roos, verksamhetsansvarig och Päivi Sova, aktivitetsansvarig på nya äldreboendet i Gävle.
1 av 3
Charlotte Roos, verksamhetsansvarig och Päivi Sova, aktivitetsansvarig på nya äldreboendet i Gävle. Foto: Lotta Persson/Sveriges Radio
Ny teknik på Äldreboendet.
2 av 3
Ny teknik på Äldreboendet. Foto: Lotta Persson/Sveriges Radio
Äldreboende Södra Centralgatan Gävle.
3 av 3
Äldreboende Södra Centralgatan Gävle. Foto: Lotta Persson/Sveriges Radio

Toppmodernt äldreboende färdigbyggt i Gävle

Verksamhetschef: "Äntligen! Jag längtar"
1:49 min

Äldreboendet Södra Centralgatan i Gävle har kulturinriktning vilket innebär att sång, musik, teater och dans står i fokus. 

Det ska kännas som ett hem med liv och rörelse och därför har flera samarbeten inletts.

Bland annat ska frisörelever komma och klippa de gamla och elever på medieprogrammet på Borgarskolan ska fota bilder som ska användas som konst på väggarna.

Länsmuseet Gävleborg ska hålla föreläsningar på temat Stadsvandring. Det med hjälp av utsikten från samlingssalen som ligger på sjunde våningen.

– Om våra kunder inte kan ta sig ut på en stadsvandring så måste vi ta stadsvandringen in hit, så det ska vi göra, säger verksamhetschef Charlotte Roos.

På tisdagskvällarna ska Concordiakören från Gävle ha körträning. 

– Äntligen ska huset fyllas med människor! säger Charlotte Roos som ser fram mot när medarbetare ska börja och gamla flyttar in.

Äldreboendet innehåller 81 lägenheter på sju våningar. Varje lägenhet är 32 kvadratmeter med flera tekniska lösningar som wifi, taklift och tv.

Dessutom har alla lägenheter en surfplatta där bland annat den boendes vårdplanering och medicinering finns. Personalen loggar in via smartcard för att ta del av informationen. 

Päivi Sova är aktivitetsansvarig på äldreboendet och hon berättar att hon kommer erbjuda många individuella lösningar för de boende:

– Kanske att bara sitta och läsa bok för någon, spela kort, sitta och sticka, måla, ut och promenera. Ingenting är omöjligt, säger Päivi Sova.

Intresset för att arbeta på boendet har varit stort. 400 personer har sökt de 60 lediga tjänsterna och intervjuer med personer pågår.

Boendet ska ha sjuksköterska dygnet runt och lika stor bemanning dag som kväll.

Nyanställd undersköterska och gruppledare är Pia Vikström som har 27 år i yrket.

– Kul att börja något nytt, en nystart, dessutom ett ganska fint boende tycker jag. Och sedan har jag jobbat länge på min tidigare arbetsplats så att det är skönt att göra något nytt, säger Pia Vikström.

Det är företaget Humana som har byggt och som ska driva boendet. Humana har avtal med Gävle kommun och det är via biståndshandläggare på kommunen som lägenheterna fördelas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".