Bild på redaktionen som tar en bild tillsammans.
Låt oss ta en groupie. Undra om Mats, Linnea, Petter och Martin nu sprider löss? Foto: Emma Åhlström/Sveriges Radio

De smarta telefonerna sprider huvudlöss

0:31 min

Allt fler äldre barn och ungdomar får löss. Och mobiltelefonerna och så kallade groupies kan vara anledningen till att lössen sprids. 

– Förut såg vi inte så mycket löss bland de äldra barnaen och ungdomarna, men nu ser vi det mera, säger Ammy Schultz-Persson, som är Skolsköterska i Ljusdals kommun till P4 Gävleborgs morgonprogram.

Och hon menar att det är mobiltelefonerna som är boven i dramat. Barn och ungdomarna sitter tätt ihop och kollar på telefonerna tillsammans. Och dessutom tar groupies. 

– Huvudena kommer nära och då kryper lössen över. Så gör det till en vardagsrutin och kolla genom håret. Man kan ha haft löss en bra tid innan man får klåda och så, säger Ammy Schultz-Persson. 

En groupie är ett fotografiskt självporträtt av en grupp. Ofta är den tagen med en handhållen digitalkamera eller mobiltelefon. Och för att alla ska komma med på bild gäller det att alla står tätt ihop med varandra. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista