Foto: TT.
Foto: TT.

Barnläkare misstänks för våldtäkt mot barn

0:58 min

En läkare som tillhör Dalarnas Landsting misstänks för våldtäkt mot barn, men brottet ska ha skett i Gävleborgs län. Läkaren är avstängd från sin tjänst, men får fortfarande lön.

Förhör med offret hölls under sommaren 2015 och i november greps den misstänkte läkaren, en man i 50-årsåldern, och togs in till förhör i Sandviken.

Det är åklagarkammaren i Gävle som håller i förundersökningen. Läkaren misstänks ha begått brottet utanför tjänsten.

Läkaren är avstängd från sitt arbete inom Landstinget Dalarna, sedan januari efter att förundersökningen mot honom startat, men får fortfarande lön under tiden som han utreds av polis och åklagare.

Anledningen är att kollektivavtalet mellan läkarens fackförbund och Landstinget Dalarna kräver det, berättar Lennart Hansson-Böe är förhandlingschef i Landstinget Dalarna.

Landstinget kan dra in lönen, men bara om ärendet går vidare till att läkaren häktas eller åtalas.

– Vid särskilda skäl kan arbetsgivaren välja att inte betala ut lönen om man överväger att skilja den berörda arbetstagaren från sin anställning, säger Lennart Hansson-Böe.

Och han fortsätter.

– Vad vi vet i det här skedet är att det finns en misstanke och att det finns en förundersökning, och då menar jag att det inte är ett tillräckligt särskilt skäl för att innehålla lönen. 

Det här är den andra läkaren inom kort tid som grips misstänkt för sexualbrott mot barn. Tidigare greps en läkare i Hofors, dock hade den läkaren inte hunnit ta emot några patienter innan han greps.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista