Malin Hagberg, bostadsrättsmäklare i Gävle.
Malin Hagberg, bostadsrättsmäklare i Gävle. Foto: Anna Molin/Sveriges Radio

"Det är en extremt hög siffra"

1:09 min

Priserna på bostadsrätter har skjutit i höjden i Gävleborg senaste året. Det visar färska siffror från Mäklarstatistik. Under ett år har priserna på bostadsrätter ökat med 24 procent.

– Det är en extremt hög siffra. En tvåa i dag kostar runt 1,4 miljoner kronor, säger Malin Hagberg som jobbar som bostadsrättsmäklare i Gävle.

Det är särskilt i Gävles centrala delar, Norr, Väster och Söder, som priserna har ökat. Enligt Malin Hagberg beror det på flera saker.

– Det är framför allt det låga utbudet av bostäder som gör att efterfrågan ökar. Sedan är ränteläget fortfarande lågt, det är alltså billigt att låna pengar, säger hon.

Mäklarna märker även en ny trend. Det är att många köpare är så ivriga att en del bostäder säljs innan det ens har varit någon visning.

– Ja, en tendens är att man lägger bud före visning. I och med att man har ett behov och kanske har varit med på budgivningar ett flertal gånger så blir man aggressivare. Många vill slippa konkurrensen från andra budgivare, säger Malin Hagberg.

Lägger de ett väldigt högt bud från början då?

– Ja, då ökar de utgångspriset rejält, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista