Madeleine Högman och Karin Lepistö, it-ansvariga på Murgårdsskolan i Sandviken.
Madeleine Högman och Karin Lepistö, it-ansvariga på Murgårdsskolan i Sandviken. Foto: Linnea Johansson/Sveriges Radio.

It-ansvariga på skola: För mycket hysteri kring appen Periscope

0:58 min

Larmet om livesändningsappen Periscope har skapat en onödigt stor hysteri, det tycker Madeleine Högman och Karin Lepistö, it-ansvariga på Murgårdsskolan i Sandviken.

Efter larm om kränkningar mot barn har flera kommuner i Gävleborg gått ut och varnat för appen Periscope och många föräldrar blivit oroliga. 

Men det kan vara problematiskt att hela tiden larma om enskilda appar, istället för att lära barnen mer generellt hur de ska jobba för att känna sig trygga på nätet, menar Madeleine Högman och Karin Lepistö, it-ansvariga på Murgårdsskolan i Sandviken.

– Man hör namnet "Periscope" och så tycker man att det låter läskigt och otäckt. Istället för att man utforskar appen tillsammans, och tittar på vad som kan vara kul med den och vilka riskerna är, säger Karin Lepistö. 

Skolan har sedan flera år tillbaka varit ledande i sitt arbete för att göra eleverna mer nätsmarta. 

De vittnar om att eleverna upplever att liknande kränkningar även kan ske inom andra appar, och att barnen själv inte riktigt förstår varför det blivit stora rubriker kring just den här appen just nu. 

– Det är viktigt att prata om det, men barnen ställde sig lite frågande kring hysterin, säger Madeleine Högman.

Istället tycker de it-ansvariga på Murgårdsskolan att man ska lägga upp ett arbete kring dessa frågor som kan appliceras på många olika appar och sociala medier, både de som finns i dag och i framtiden.

– Vi har inte pratat så mycket med eleverna om just den här appen. Vi bygger ett annat slags värdegrundsarbete, där vi ger eleverna kunskap kring hur de ska hantera film, foto och sociala medier, säger Madeleine Högman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista