Lisa Andersson med sin son Theo.
Lisa Andersson med sin son Theo. Foto: Larry Forsberg

De bor fyra personer på 22 kvadratmeter

"Vi hade aldrig trott att det skulle vara så här svårt att få en lägenhet"
1:03 min

Det är just nu är det över 100 000 som står i det kommunal bostadsbolaget Gavlegårdarnas kö.  Lisa Andersson i Gävle bor med sin man och deras två små barn i en hyreslägenhet på 22 kvadratmeter och har svårt att få tag på en större lägenhet.

– Det är väldigt litet, men vi gör det bästa av det, säger Lisa Andersson. 

Hur är det att bo två vuxna och två barn i en lägenhet på 22 kvadratmeter? Trångt är det första man tänker på, men för Lisa Andersson och hennes familj i Gävle är det en verklighet. Larry Forsberg träffar familjen som försökt att få en större lägenhet i tre år – utan att lyckas. 

– Vi hade aldrig trott att det skulle vara så här svårt att få en större lägenhet. Så vi bor här nu och söker större, säger Lisa Andersson. 

I tre år har du köat för en större lägenhet. Hur långt har du kommit?

– Jag har 1100 poäng, man får ett poäng om dagen, men jag kommer ingen vart egentligen. Om jag söker en lägenhet så kanske jag kommer på plats tjugo av ja, jag vet inte hur många, säger Lisa Andersson och fortsätter. 

– De som får en lägenhet har uppemot 2000, 3000 poäng. Så då har jag alltså tre tillssex år kvar. Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".