Barn som sitter i en gymnastiksal med ringar i förgrunden.
Foto: Anders Wiklund/TT

Så mycket lägger Gävle på ditt idrottande

1:10 min

Gävle kommun hamnar långt ner i listan med satsningar på kommunala idrottsanläggningar. Nu inventerar kommunen vilka satsningar man ska göra i framtiden.

– Vi håller på med en anläggningsstrategi där man ska se vilka anläggningar har vi i dag i Gävle kommun och vilka anläggningar behöver vi framöver. För det är ju också så att när Gävle kommun väl valt att investera i en anläggning, ja då ska ju den fungera i 30-40 kanske 50 år. Så det gäller att ha tänkt till vilka anläggningar vi bygger och investerar i, säger Kajsa Ravin, förvaltningschef på kultur och fritid Gävle. 

Gävle kommun hamnar på en blygsam 83:e plats i Sveriges Kommuner och Landstings lista på hur mycket pengar Sveriges kommuner lägger på sina idrottsanläggningar.

Gävle lade 1309 kronor per invånare på idrottande i kommunens hallar under 2014. Det kan jämföras med Torsby kommun som toppar listan och där kommunen lade mer än dubbelt så mycket, 2676 kronor, per invånare.

Betyder det att Gävle kommun inte satsar på idrottandet? Kajsa Ravin menar att kommunen gör satsningar, men att hon gärna skulle se fler satsningar i framtiden.

– Gavlehov håller på att byggas nu. Om ett år hoppas vi kunna inviga den nya fantastiska friidrotts- och sportarenan där. Och den tror jag kommer att vara ett väldigt välbehövligt bidrag till idrotten i Gävle.

Men skulle du vilja se fler satsningar på fler hallar i Gävle?

– Ja det är ju en politisk fråga, men självklart så vill vi att det ska bästa förutsättningarna för att bedriva idrott i Gävle. Det är viktigt för en stad som växer, säger Kajsa Ravin. 

Hofors är den kommun i Gävleborg som lägger ner mest pengar per invånare på idrottsanläggningar. Där satsar man ungefär 1700 kronor per invånare under 2014.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista