Poliser i bil. Foto: TT
Foto: TT

Poliser sågar den nya organisationen

1:01 min

Polisens omorganisation kritiseras hårt av poliser. Det enligt en undersökning av Polisförbundet som TV4 Nyheterna har tagit del av. Noll procent av de tillfrågade poliserna anser att polisen blivit mer effektiv. 

– Det här är ju skrämmande siffror, säger Polisförbundets ordförande Lena Nitz till TV4 Nyheterna om det faktum att noll procent av de tillfrågade anser att polisen har blivit mer effektiv.

Omorganisationen inom polismyndigheten har varit omdiskuterad och kritiserad. I region Mitt, där Gävleborgs län ingår, har missnöjet varit stort. Något som undersökningen visar. 

– Man springer för fort och man tar inte hänsyn till medarbetarna. Vi har ett toppstyrd i dag utan förankring i kärnverksamheten vilket resulterar i att det blir dött och apatiskt på golvet, de som ska vara ute och göra jobbet, säger Andreas Löfstrand, ordförande för Polisförbundet i Gävleborg.

Utåt sett kan se ut som om polismyndigheten ser ut som ett kaos. Stämmer den bilden?

– Ja, jag tycker att den bilden stämmer, säger Andreas Löfstrand och fortsätter. 

– Vi ser runt omkring i polisen att folk slutar. Man pratar inte längre om att man funderar på att sluta, utan nu tar man sitt pick och pack och går till en annan arbetsgivare då man blir uppskattad. 

Det är Novus som utfört undersökningen på uppdrag av Polisförbundet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista