Många elever med utländsk bakgrund behöver extra stöd.
1 av 3
Många elever med utländsk bakgrund behöver extra stöd. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Högskolan i Gävle.
2 av 3
Högskolan i Gävle. Foto: Anna Molin/Sveriges Radio
Glafira Sörensson, projektledare vid Högskolan i Gävle.
3 av 3
Glafira Sörensson, projektledare vid Högskolan i Gävle. Foto: Anna Molin/Sveriges Radio

Unik utbildning ska ordna fler flerspråkiga studiehandledare

1:17 min

Länets skolor har stort behov av studiehandledare som talar fler språk än svenska. Därför startar nu Högskolan i Gävle en unik utbildning för flerspråkiga studiehandledare.

Bristen på studiehandledare med rätt kompetens gör att elever med annan kulturell bakgrund kan ha det svårt i skolan i dag.

– De kan vara väldigt duktiga på till exempel matte i sitt språk men när de inte kan matematiska begrepp på svenska och inte kan svenska över huvud taget så tar man inte tillvara på elevernas kunskaper i matematik, säger projektledaren Glafira Sörensson.

För att de här eleverna ska få mer stöd ska nu 80 personer utbildas till flerspråkiga studiehandledare på Högskolan i Gävle, med start i höst. Det är ett samarbete mellan högskolan, Arbetsförmedlingen och länets kommuner.

– De ser ett stort behov av att rekrytera studiehandledare, men det är svårt att få tag på personer med rätt kompetens. Samtidigt är det många personer med utländsk bakgrund som står utanför arbetsmarknaden, säger Glafira Sörensson.

Det behövs framför allt studiehandledare som kan prata arabiska, tigrinja och somaliska och Glafira Sörensson ser många fördelar med den nya utbildningen.

– Dels kommer personer som är arbetslösa ut i arbete och dels får nyanlända elever bättre möjlighet att klara sig i svensk skola och komma vidare till fortsatta studier. Och så kanske studiehandledare kan få högre status så att det blir ett eget yrke till och med, för det är det inte i dag, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista