Läkarundersökning
1 av 2
Foto: Tomas Oneborg/TT.
Karin Stikå Mjöberg och Pehr Guldbrand
2 av 2
Karin Stikå Mjöberg och Pehr Guldbrand. Foto: Stefan Ubbesen.

Klagomål på våldtäktsmisstänkt läkare kom in redan 2010

4:05 min

En barnläkare verksam i Dalarna misstänks för våldtäkt mot barn i Gävleborg, och stängdes i januari av från sin tjänst. Men redan 2010 anmälde en föräldraförening att läkaren undersökte barnen på ett integritetskränkande sätt. 

Läkaren är i 50-årsåldern och är misstänkt för våldtäkt mot barn. Ett brott som ska ha skett i Gävleborgs län 2006-2008 och utreds av åklagarkammaren i Gävle.

Den misstänkte läkaren polisanmäldes i höstas och stängdes av från sitt arbete inom barnhabiliteringen i Falun i januari i år. Chefsåklagare Patrik Säflund säger till TT att han inte vill inte uppge om misstankarna är kopplade till mannens tjänst.

– Vi vill inte gå in på hur brottsmisstankarna ser ut, säger Patrik Säflund.

I dag offentliggjorde dock Landstinget Dalarna att en föräldraförening lämnat in ett så kallad klagomålsärende mot läkaren 2010, eftersom barnen hade upplevt hans undersökningar som integritetskränkande.

Enligt chefsläkare Pehr Guldbrand i Falun fick Landstinget Dalarna inte reda på det förrän i somras.

– Blixten kom i början av förra sommaren då vi fick information om det här, och då började vi titta efter om vi hade ytterligare information kring den här läkaren, säger chefsläkare Pehr Guldbrand och fortsätter. 

– Det var ett klagomålsärende på att hans sätt att undersöka barn. Barnen hade upplevt det integritetskränkande och det upplever vi också när vi läser det. 

Finns det en risk att han gjort sig skyldig till fler liknande exempel?

– Ja, vi kan inte utesluta det men jag måste betona att det är en brottsutredning som pågår nu och han är ju inte dömd på något vis. Vi vet själva väldigt lite om brottsutredningen, säger Pehr Guldbrand.

Klagomålsärendet från 2010 utreddes internt på kliniken i Falun istället för att rapporteras till ledningen. 

– 12 januari fick jag det här på mitt bord, och det här är inte alls acceptabelt, säger landstingsdirektör Karin Stikå Mjöberg.

Vart ska de föräldrar som är oroliga vända sig?

– Om man misstänker något så ska man direkt gå till polis och åklagare, säger Stikå Mjöberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista