Helena Norlin är bovärd och trivs med sitt arbete.
Helena Norlin är bovärd och trivs med sitt arbete. Foto: Leif Eriksson/Sveriges Radio

Bovärden Helena: Det är väldigt fritt

0:59 min

Fastighetsskötare, eller bovärd som det också heter, är ett av dom minst monotona jobba man kan ha, enligt forskarna. Anledningen är att jobbet är omväxlande för både kropp och tanke. 

– Det kan stämma ganska bra tycker jag. Vi har kanske ett par timmar kontorstid, lite bilkörning, lite promenader, lyfta lite, träffa människor och vara i folks lägenheter, säger Helena Norlin från Arbrå, som är just bovärd.  

Att arbeta som bovärd innebär ett jobb med omväxlande uppgifter och ansvar. Innan Helena Norlin började sitt nuvarande jobb, arbetade hon på en stor industri. Ett monotont jobb som slet på kroppen. 

– När jag lämnade den industrin så vara jag väldigt färdig där. Jag kände kroppsligt att det slet ont på kroppen, det gör inte det här jobbet på samma sätt. Här är jag inte utsatt med samma lyft och grejer varje dag, säger Helena Norlin och fortsätter. 

– Det här är väldigt fritt. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista