Teknikkunnige Lars Ljung fick in en fot hos SOK redan under sin elitkarriär, nu är han videoanalytiker åt fem OS-sporter.
Teknikkunnige Lars Ljung fick in en fot hos SOK redan under sin elitkarriär, nu är han videoanalytiker åt fem OS-sporter. Foto: Christian Höijer/Sveriges Radio

Ljungs analyser guld värda i Rio

1:40 min

För två år sen avslutade elitskidåkaren Lars Ljung från Norrala utanför Söderhamn sin aktiva karriär. Nu jobbar han istället som videoexpert åt Sveriges olympiska kommitté, SOK, med OS i Rio som huvudmål.

– 2011 hade jag mitt första jobb på SOK parallellt med min egen satsning. Men när jag hoppade av min egen elitkarriär 2014 så blev det heltid. Vi hade ett litet team som jobbade med teknik- och taktikutveckling med video, säger Lars Ljung.

Det brukar sägas att det tar 10 000 timmar av hård träning för att ha en chans att nå världseliten i idrott. I intervjuerna efter brukar ofta ordet små marginaler nämnas. Lars Ljungs jobb är att se till att Sveriges olympier har de där marginalerna på sin sida. Hans arbete kan vara skillnaden mellan missad final och pallplats på OS.

De sporter Lars bevakar för SOK:s räkning är längdskidor och skidskytte, men också segling, brottning och bordtennis.

– Vi plockar in en match och så delar vi upp boll för boll. Vad innehåller den här bollen? Hur servar man? Hur returnerar man? Och så vidare. Sen tar vi fram statistik efter det, säger han. 

I bordtennisen har han hjälpt två andra landslagsspelare från Söderhamn, Jens Lundquists och Jon Persson.

– Det är kul att träffa dem på hemmaplan, det blir lite närmare kontakt vilket är bra om man ska utveckla något.

Lars Ljung har över 200 resdagar om året. Närmast 28 februari väntar Lag-VM med bordtennislandsslaget i Malaysia. Och senare i sommar OS i Rio.

– Jo, men det är klart att det är häftigt. Det är ändå det man någonstans jobbar för, säger Lars Ljung.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista