Läkarundersökning
Foto: Erik G Svensson/TT.

Barnläkare misstänks för flera barnvåldtäkter i Gävleborg

1:20 min

En läkare som arbetat i över femton år med främst habilitering av barn och ungdomar i Landstinget Dalarna, misstänks för flera barnvåldtäkter i Gävleborg.

Våldtäkterna ska ha skett under åren 2006 till 2008, enligt chefsåklagare Patrik Säflund på Gävle åklagarkammare. 

Läkaren polisanmäldes i början på sommaren förra året misstänkt för våldtäkt och i november så greps läkaren och förhördes. Brottsrubriceringen ändrades till våldtäkt mot barn, enligt Patrik Säflund. Läkaren häktades inte. 

– De här brottsmisstankarna avser inte brott i tjänsten, säger Patrik Säflund.

Landstinget i Dalarna gjorde sedan en kontroll i verksamheten och då visade det sig att en föräldraförening lämnat in klagomål mot läkaren redan 2010.

Föräldrar har reagerat mot läkarens närgångna sätt att undersöka barn. klagomålet utreds sedan inom den verksamhet där läkaren arbetar utan resultat. Landstingsledningen får ingen information om utredningen.

Patrik Säflund har inte tagit del av de nya uppgifterna som presenterades igår på en presskonferens i Dalarna. 

– Vi tittar givetvis på det som kommer in och är det påstående om brott så tar vi ju ställning till det, säger Patrik Säflund.

Läkarens advokat Agneta Hillbom Tedeborg vill inte kommentera hur mannen ställer sig till anklagelserna. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista