Foto: Linus Hjertonsson/Dackegymnasterna.
1 av 2
Bromangymnasiet har bland annat ansökt om att få erbjuda en nationell idrottsutbildning inom truppgymnastik. Foto: Linus Hjertonsson/Dackegymnasterna.
Rektor Bitte Åström och läraren Margareta Palm
2 av 2
Rektor Bitte Åström och läraren Margareta Palm. Foto: Oliver Bergman/Sveriges Radio

Bromangymnasiet i Hudiksvall satsar på mer idrott

1:21 min

Snart kan det möjligt att söka till gymnasieprogram med inriktning på truppgymnastik eller innebandy på Bromangymnasiet i Hudiksvall. Och intresset bland eleverna finns. 

– Vi har bestämt oss för att ha mer sport, hälsa och idrottsprofil på skolan så därför har vi sökt om att få erbjuda en nationell idrottsutbildning inom truppgymnastik och innebandy, säger rektor Bitte Åström.

Skolan har redan en utbildning inom fotboll som då alltså kan kompletteras med andra inriktningar om ansökan går igenom. Margareta Palm är lärare på gymnasiet men också sekreterare i Hudiksvalls Gymnastikförening. Hon vet att det finns intresse för truppgymnastiken:

– Vi har ganska många elever som går gymnastiken och det ökar hela tiden i föreningen med medlemmar så det tror jag definitivt att det finns, säger hon.

Men processen att starta en Nationell idrottsutbildning (NIU) är lång och inte förrän hösten 2017 kan det bli verklighet.

Rektor Bitte Åström hoppas på att kunna starta en så kallad lokal idrottsutbildning under tiden:

– Vi håller just på med att titta hur vi skulle kunna organisera det.

Vad skulle då en NIU betyda för eleverna här på Bromangymnasiet?

– Om man vill göra en elitsatsning inom sin idrott så kan man faktiskt få vara kvar på hemorten istället för att man ska behöva byta ort, så jag tror att det här är bra får våra ungdomar att få vara kvar hemma under gymnasietiden och ändå få göra sin satsning, säger Bitte Åström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista