Lägenheten på Brynäs spärrades av efter händelsen.
Lägenheten på Brynäs spärrades av efter händelsen. Foto: Roger Nilsson

Åtalas för att ha försökt mörda sin mamma

1:23 min

En 56-årig man i Gävle åtalades i dag för försök till mord alternativt grov misshandel av sin mamma i höstas. Brottet ska ha skett i en lägenhet på Brynäs där kvinnan sedan hittades död.

Mannen ska bland annat ha slagit henne med en hammare i huvudet och skurit henne.

– Det finns skador på huvudet som kan kopplas samman med våldet och mannen har beskrivit att han använt en hammare. Han har också ända sedan första förhöret sagt att syftet var att döda henne, säger vice chefsåklagare Ulf Back.

Men eftersom kroppen legat flera veckor i lägenheten har inte Rättsmedicin kunnat säga exakt vad kvinnan dog av.

Det var efter att grannar klagat på en fruktansvärd lukt i huset som mannen greps och anhölls den sista november förra året. Då hade han även försökt ta sitt eget liv.

I de första förhören efteråt säger han att han mördat sin mamma, men enligt Ulf Back går det ändå inte att åtala honom för mord.

– Det kan handla om någon sjukdom och det finns vissa tecken på åderförkalkning av hjärtats kranskärl hos kvinnan som skulle kunna vara en förklaring.

Den 56-årige mannen säger i förhör att han försökt döda sin mamma eftersom hon hade cancer och led så mycket på grund av det.  

– Obduktionen har visat att hon inte led av cancer, säger Ulf Back.

Hur kommer det sig att han har sagt det?

– Han hade den uppfattningen. Kvinnan hade en viss medicinförskrivning men ingenting har hämtats ut under i princip hela 2015. Hon hade också avsagt sig all hemtjänst och sonen hade bott där ett par års tid. Så rimligen var väl tanken att han skulle hjälpa sin mor som var sängliggande, säger Ulf Back.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista