Kvinnan våldtogs i en bil på en skogsväg. I utredningen valde man att inte beställa ett rättsintyg.
Kvinnan våldtogs i en bil på en skogsväg. I utredningen valde man att inte beställa ett rättsintyg. Foto: Sveriges Radio/Hasse Holmberg

Våldtogs i svarttaxi – rättsintyg togs inte in

1:41 min

Polis och åklagare begär inte alltid ut ett så kallat rättsintyg vid sexualbrott. När en kvinna i Gävle blev våldtagen i en svarttaxi förlitade sig utredningen på endast journalanteckningar, vilket får kritik. 

En marsdag 2015 blev en 34-årig kvinna i Gävle körd av en svarttaxi till en öde skogsväg där hon våldtogs. Mannen fälldes för brottet, men utredningen fick ändå kritik i domslutet.

"Det är anmärkningsvärt att rättsintyg inte återfinns i utredningen, särskilt anmärkningsvärt i en så allvarlig brottsmisstanke som ifrågasatt våldtäkt. Ett rättsintyg hade kunnat besvara frågan om skadebilden kan ha uppstått på sätt och vid den tidpunkt som målsäganden beskrivit."

Rättsintyg innehåller en dokumentation, men även en bedömning om hur och när personen fått skadorna. Journalanteckningar å andra sidan innehåller inte analyser på samma sätt utan skrivs främst i ett behandlande syfte. 

En journalanteckning kan även innehålla uppgifter som är känsliga uppgifter ur integritetssynpunkt och svåra facktermer.

Trots det valde åklagaren Peter Olofsson att använda sig av journalanteckningarna efter svarttaxivåldtäkten.

– Jo, jovisst. I normalfallet så tar vi ut rättintyg, säger han. 

Varför gjorde man inte det i det här fallet?

- På rak arm törs jag inte svara på det.

Att rättsintyg inte alltid tas in är en av många aspekter som den regeringstillsatta sexualbrottskommittén nu tittar närmare på.

– Journalanteckningar förs ju i ett behandlingssyfte. Det är ju bättre med rättsintyg, så är det ju alltid. Det kan vara något som vi möjligen kommer att föreslå att man ska titta på, säger kommitténs ordförande Mari Heidenborg.

Antalet rättsintyg som skrivs ut från Rättsmedicinalverket har minskat kraftigt, från runt 7000 stycken 2008 till drygt 5000 2015.

Ett rättsintyg kostar ungefär 4000 kronor. Elias Palm, verksamhetschef på rättsmedicin i Lund, hoppas att inte det är avgörande.

– Sparar man pengar genom att inte beställa in ett rättsintyg, utan presentera en journal istället. Där finns det en oro hos oss.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista