Fler bokbinderimaskiner.
1 av 4
Fler bokbinderimaskiner. Foto: Anna Molin/Sveriges Radio
Katarina Kallings, chef för Sveriges Fängelsemuseum, bredvid en av maskinerna.
2 av 4
Katarina Kallings, chef för Sveriges Fängelsemuseum, bredvid en av bokbinderimaskinerna som skänks bort. Foto: Anna Molin/Sveriges Radio
En av maskinerna.
3 av 4
En av maskinerna. Foto: Anna Molin/Sveriges Radio
En av maskinerna.
4 av 4
En av maskinerna. Foto: Anna Molin/Sveriges Radio

Bokbinderimaskiner bortskänkes

1:05 min

Kulturhuset i Gävle skänker nu bort utrustning för bokbinderi. Det var Lättings som tidigare använde de gamla maskinerna i sin kulturverksamhet.

Nu vill man att någon med kunskap om det gamla hantverket vill ta sig an utrustningen.

– Det är en jättegigantisk skärmaskin, någon typ av press som pressar ihop böcker för limning och en maskin som gör grafiska tryck, säger Katarina Kallings, chef för Sveriges Fängelsemuseum, som är en del av kulturhuset.

Vad har de använts till?

– De har troligtvis stått på ett äldre tryckeri eller bokbinderi, men blev kvar efter Lättings konkurs. Lättings jobbade ju med arbetsmarknadsprojekt för långtidsarbetslösa och långtidssjukskrivna. Så människor fick komma hit och lära sig det här.

Vad vill ni ska hända med maskinerna nu?

– Vi hoppas att någon som vill jobba med den här gamla tekniken vill ta emot dem, säger Katarina Kallings.

Är det någon som har visat intresse?

– Ja, flera stycken är intresserade. Vi blev lite tagna på sängen för vi trodde inte att intresset skulle vara så stort. I veckan kommer en och annan för att titta, säger Katarina Kallings.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista