Frida som fick vänta två år på att få diagnosen ADHD
Foto: Amanda Darehed. Montage.

Frida fick vänta två år på att få en diagnos

1:35 min

I åtta av 21 landsting i Sverige får barn och unga vänta för länge innan de får hjälp för psykisk ohälsa, trots att lagen är tydlig. För Frida i Umeå tog det nästan två år att få en diagnos.

När Frida var elva år blev hon deprimerad och kom i kontakt med barn- och ungdomspsykiatrin, BUP, i Umeå. När hon väl fick en remiss för en utredning tog det nästan två år innan hon fick diagnosen ADHD i somras, 22 år gammal.

– Jag grät. Det var så skönt att få ett hum om vad allt berodde på, att få en förklaring till varför allt hände i skolan och varför jag var missförstådd, berättar Frida.

Västerbotten sämst i Sverige

Kartan visar hur många procent av personerna under 18 som fick psykisk vård inom den utsatta tiden i de olika landstingen förra året. Tanken är att 90 procent av de som söker vård ska få en första bedömning inom en månad.

Källa: Sveriges kommuner och landsting, SKL. Siffror för januari-oktober 2015.

Landstinget är inte nöjt

I Västerbotten var det bara 36 procent av patienterna under 18 som fick en första bedömning inom 30 dagar under 2015.

BUP i Umeå vill inte ställa upp på en intervju. Tillförordnad verksamhetschef Maria Boström skriver i ett mejl att väntetiderna bland annat beror på att mottagningarna tidigare inte haft en gemensam struktur i länet för att hinna ta emot alla patienter inom ramen för vårdgarantin.

Patienter som inte har akuta besvär får vänta för länge på ett första besök. Det är vi inte nöjda med. Vi vet att bakom varje siffra i kön finns det ett barn och en familj som är i behov av vården inom vår verksamhet.

Sedan i höstas har landstinget en ny struktur som de säger går ut på tydligare planering av besök, utredningar och behandlingar.

Barnombudsmannen är kritisk

Fredrik Malmberg, Sveriges Barnombudsman, tycker att det är ett problem med långa väntetider.

– Det finns så många trösklar att ta sig över när man mår psykiskt dåligt. När man väl söker hjälp, då är det viktigt att man får hjälp snabbt, säger Fredrik Malmberg.

Fridas väntan fortsätter - trots diagnosen

Trots att Frida fick en diagnos i somras så fortsätter hon att vänta, den här gången på att få medicin.

– Läkaren sa att jag måste vänta på att få en remiss för medicinering. Nu har jag väntat i sju månader och det är en jättelång kamp.

Frida heter egentligen något annat.

Topplistan: Så bra är landstingen på att ge psykisk vård till unga i tid

Listan visar hur många procent av personerna under 18 som söker psykisk vård och som får en första bedömning inom 30 dagar.

Gotland 97 %
Uppsala 97 %
Sörmland 96 %
Västernorrland 96 %
Halland 95 %
Blekinge 94 %
Skåne 94 %
Stockholm 94 %
Kalmar 94 %
Gävleborg 90 %
Jönköping 90 %
Kronoberg 90 %
Västmanland 90 %
Norrbotten 88 %
Östergötland 86 %
Värmland 79 %
Örebro 75 %
Jämtland Härjedalen 74 %
Västra Götaland 71 %
Dalarna 59 %
Västerbotten 36 %

Källa: Sveriges kommuner och landsting, SKL. Siffror för januari-oktober 2015.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista