Abdullatif Daie tillsammans med Maria Kratz.
Abdullatif Daie tillsammans med Maria Kratz. Foto: Leif Eriksson/Sveriges Radio

Abdullatif får chansen till jobb i nytt apoteksprojekt

1:17 min

Apoteksbolagen i Sverige har stor brist på farmaceuter. I ett försök att hitta nya medarbetare har apoteksbolaget Kronan därför startat ett praktikprojekt för asylsökande med farmaceututbildning. Abdullatif Daie i Bollnäs är en av dem som är med i projektet. 

Abdullatid Daie har kommer från Aleppo i Syrien och har studerat till farmaceut i Ukraina. Han har varit i Sverige i drygt ett år och lärt sig svenska hos ideella krafter i Järvsö. För två veckor sedan fick han sitt uppehållstillstånd och nu blir kvar i Sverige.

Under tre månader har Abdullatif Daie praktiserat på ett apotek i Bollnäs. Han är mycket nöjd att ha fått chansen till en ny yrkeskarriär i Sverige.

– Det har varit mycket bra. För praktikanter är det viktigt att kunna fråga mycket, säger Abdullatif Daie. 

Receptarien Maria Kratz varit en av handledarna och hon är helt övertygad om att Abdullatif kommer att bli farmaceut i Sverige. 

– Han är otroligt ambitiös och vill lära sig. Vi tror på honom verkligen, säger Maria Kratz och berättar att Abdullatif språkkunskaper, arabiska och ryska, har varit till stor hjälp. 

Det råder stor brist på utbildade farmaceuter i hela landet och dessutom är det många som inom de närmsta åren går i pension. Apoteksbolagets satsning har lockat sammanlagt 45 praktikanter runt om i landet. På sikt hopps man kunna anställa de praktikanter de haft inne och därmed trygga nyrekryteringen av kunniga farmaceuter.

– Jag ser ljust på framtiden, säger Abdullatif Daie. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista