Ambulans på utryckning. Foto: TT
Foto: TT

Ambulanspersonalen: Dra ner på cheferna

0:39 min

Nyligen kom förslag från Region Gävleborg att införa ökad jourtid för ambulansen, som en del i ett sparpaket. Nu har ambulanspersonalen i Söderhamn kommit med egna förslag på hur det kan lösas.

Förslaget om att införa jourtid, som lades fram av ambulanschefen Jörgen Tranevik och som senare stöttades av 23 vårdchefer i ett öppet brev, har mött hård kritik av ambulanspersonalen. Det är en del i det sparpaket på 4,5 miljoner som är aktuellt för ambulansvården i Gävleborg.

Men nu har alltså ambulanspersonal i Söderhamn skickat in egna förslag i ett skriftligt brev till Regionen. 

Personalen föreslår att det ska ges möjlighet till dygnspass, att fler utbildningar ska genomföras lokalt så att man slipper långa resetider.

Förslaget innehåller också att byte av besättning i ambulansen ska kunna göras vid lägre prioriterade larm. 

Och sist men inte minst hävdar personalen att jourtiden kan skippas, om man drar ner på antalet chefer. Från de nuvarande sex cheferna inom regionerna, till tre chefer.

– 2005 blev vi en länsorganisation, då var det ungefär lika många anställda som nu. Då hade vi tre chefer; en i norr, mitt och syd vardera. Men när vi gick in i länsorganisationen så fick vi två chefer per område men inga fler anställda att sköta. För chefens största ansvar är personalhantering, säger Lars Hansson, specialistsjuksköterska på ambulansen i Söderhamn och fackligt engagerad. 

Så hur mycket vill ni förminska?

– Gå tillbaka till en chef per område. 

Hur troligt är det att era förslag kommer gå igenom?

– Arbetsrättsligt ser det inte bra ut, kollektivavtalet tillåter upp till 50 timmar per anställda och månad och det vet ju arbetsgivaren om. De har ju inte visat att de vill ändra sig heller, avslutar Lars Hansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista