Järvsö kyrka med klocktorn.
1 av 2
Järvsö kyrka med klocktorn. Foto: Foto: Bergholtz klockservice AB
Klockverket i Järvsö kyrka.
2 av 2
Klockverket i Järvsö kyrka. Foto: Foto: Svenska kyrkan

Klockrent i Järvsö kyrka

0:31 min

Klockverket i Järvsö kyrka har restaurerats för statliga pengar. I fredags monterades det tillbaks på plats med ett antal nya funktioner. Bland annat kan klockan från 1878 nu slå för att markera varje hel timme.

Den funktionen kommer dock inte att användas eftersom närliggande grannar skulle kunna störas av ljudet.

– Vi har inte för avsikt att låta klockan slå varje klockslag för det kan ju störa lite för dem som bor närmast. Det är möjligt att vi väljer att vi har urverkets dag eller urverkets vecka i sommar, säger Peter Berglund är kyrkovaktmästare i Järvsö församling.

Vad är det ni har gjort?

– Vi har gett urverket service och restaurering. I fjol började det gå lite trögare. Från början var tanken att vi skulle kunna gå upp en gång i veckan och dra upp klockan men på slutet höll det bara något dygn. Så nu har urmakaren plockat isär allting, gjort rent och smörjt och återställt funktionen så att det kan slå varje klockslag.

– Det var underbart att se sakerna igen när mässingen glänser och gjutjärnet är svart och så har vi även fått en utbildning i hur vi bättre ska sköta det här, säger Peter Berglund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista