Elstolpe skogarbete Edstuga skogsmaskin
1 av 4
Foto: Magnus Hansson/Sveriges Radio
Johan Jonsson Ellevio
2 av 4
Johan Jonsson, områdeschef Foto: Magnus Hansson/Sveriges Radio
Anders Öberg Ellevio
3 av 4
Anders Öberg, Elnätchef Foto: Magnus Hansson/Sveriges Radio
elledning snö elstolpe
4 av 4
Foto: Magnus Hansson/Sveriges Radio

Nu rustas elnätet i Hälsingland upp

0:52 min

De senaste åren har elnätet i Hälsingland varit hårt ansatt av stormar - vilket gjort att många hushåll blivit strömlösa. Nu uppgraderas elnätet med nya kraftstationer och nedgrävda kablar. 

I Edstuga utanför Bollnäs pågår arbetet med att riva gamla elstolpar och gräva ned el-kablarna i marken, allt för att säkra elnätet inför framtidens slitage.

Totalt handlar det om närmare en miljard som ska investeras fram till och med 2019 och Johan Jonsson som är områdeschef på elbolaget Ellevio menar att det var på tiden det skedde.

– Kravet har ju blivit högre idag på att vi ska leverera el i alla väder, och då får vi helt enkelt byta teknik från den oisolerade luftledningen till kablar under mark, säger han.

Anders Öberg är elnätschef för bolaget:

– Vi kommer fortsätta med samma projekt som i Edstuga på alla ställen i Gävleborg, utöver det ska det ske en modernisering av de stora ställverk som brukar vara inhägnade. Det här handlar om att säkerställa att kunderna har el.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista