Vårdeleverna Emma Eriksson, Lovisa Hedman, Amanda Boström och Lisa Öst.
Vårdeleverna Emma Eriksson, Lovisa Hedman, Amanda Boström och Lisa Öst. Foto: Anna Molin/Sveriges Radio

Kön styr ungdomars utbildningsval

1:24 min

Gymnasieprogrammen i Gävleborg har en ojämn könsfördelning, visar en ny rapport från Region Gävleborg. Det handlar framför allt om att tjejer ofta väljer vårdinriktning medan och killar föredrar teknikprogram.

Vårdeleven Lovisa Hedman i Gävle tror att det handlar om gamla normer som lever kvar.

– Det har väl alltid varit så, att tjejer väljer vård och killar tycker mer om bygg. Det skulle vara roligare om det var fler killar i klassen också, säger hon.

Varför har du valt vårdprogrammet?

– För att jag tycker om att vara med människor, vara social och att hjälpa folk.

På Yrkesgymnasiet i Gävle är endast 2 av 36 elever killar i de tre vårdklasserna. Det bekräftar alltså bilden som Region Gävleborgs rapport ger – att elevernas utbildningsval till stor del är könsbundet.

– Det betyder att arbetsmarknaden i Gävleborg som redan är väldigt snedvriden kommer att fortsätta vara det. Det gör att löneutvecklingen riskerar att släpa efter inom till exempel vården där många kvinnor jobbar, säger Thomas Lundberg, kompetensstrateg på Region Gävleborg.

Fler killar i klasserna är också viktigt för skolklimatet.

– Det skulle bli mindre tjafs i tjejklassen, nej då men det skulle bli en bra dynamik. Det märker vi redan nu när vi har en kille i årskurs ett och en i årskurs två. De bidrar ju väldigt mycket med andra perspektiv, säger vårdläraren Therese Laurila.

Eleven Lisa Öst tror att det är viktigt att informera mer om vad vårdutbildningen innebär.

– Man kan ju prata mer om det inför gymnasievalet och förklara att det finns killar inom vården. Och berätta vad man kan jobba med, för det handlar inte bara om äldreomsorg, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista