Foto: Privat
Efter branden i Hamre har det funnits en konflikt kring ansvarsfrågan. Foto: Privat

Nytt beslut – husägaren inte ansvarig efter Hamrebranden

1:30 min

Ägaren till huset som brann i Hamre och där brunnar förorenades av ett brandskum kan inte ses som ansvarig för efterarbetet. Det slås nu fast i Mark- och miljööverdomstolen.  

Ända sedan i början av januari förra året, när brunnar i byn Hamre förorenades av ett så kallat b-skum som räddningstjänsten använde, har det funnits en konflikt kring vem som bär det formella ansvaret för efterarbetet efter branden.

Kent Hedin, som bodde i huset som brann, borde vara ansvarig, menade kommunen. Men det tyckte Kent Bodin själv lät konstigt. 

– Det måste vara helt galet. Det var inte jag som hade släppt ut brandskummet och jag kunde inte påverka släckningsarbetet. Det måste vara helt orimligt, säger han.  

Och länsstyrelsen sa mycket riktigt att kommunen hade fel, och att Kent Bodin inte var ansvarig. Problemet var att de inte sa vem som var det.

Jan Darpö, professor i miljörätt vid Uppsala universitet och expert inom området, har tidigare sagt till P4 Gävleborg att han tycker att Hudiksvalls kommun borde pröva räddningstjänstens ansvar, något som boende i byn Hamre även begärt.

Nu har frågan om ansvaret tagits upp i högsta instans, Mark- och miljööverdomstolen.

De delar bilden av att husägaren inte kan utses som ansvarig, och menar att länsstyrelsen borde ha pekat ut en ansvarig.

De säger att det nu är upp till kommunen och Norrhälsinglands miljö- och räddningsnämnd att undersöka om någon annan än husägaren ska ta ansvar, och om det behöver göras något mer än att fortsätta att ta prover på vattnet i brunnarna.

Här hittar du hela vår rapportering om #skummetihamre. 

Lyssna även gärna på P4 Gävleborgs dokumentär. Den hittar du här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista