Malin Kermiche Nybergs trettonårige son Amir är autistisk. Amir vägrar gå till skolan så Malin är låst till hemmet, eftersom hon inte får stöd eller hjälp med sonen.
Malin Kermiche Nybergs trettonårige son Amir är autistisk. Amir vägrar gå till skolan så Malin är låst till hemmet, eftersom hon inte får stöd eller hjälp med sonen. Foto: Fredrik Björkman/Sveriges Radio

Malins son är autistisk – men vägras assistans

2:13 min

Malin Kermiche Nybergs autistiske son Amir, 13 år, vägrar gå i skolan. Malin kämpar på i vardagen i Gävle med sin son, men av myndigheterna får hon ingen hjälp. Hon är låst till sin lägenhet och kan inte komma ut i arbete eftersom hon måste vara hemma med Amir. 

Malin Kermiche Nyberg välkomnar oss i lägenheten i Gävle. Hennes son Amir är på sitt rum och leker. 

Och Amir har sedan han började skolan ibland vägrat att gå dit, nu har situationen förvärrats och Amir vägrar helt och hållet att gå till skolan. Malin står maktlös och trots försök blir det ingen förändring. 

Det är en fin tidig vårdag utanför köksfönstret, men Malin är fast i sin lägenhet.

– Man kan kalla det att jag är inlåst i min lägenhet, ibland lyckas jag locka med sig Amir men ska jag gå ut så är det med honom för jag lämnar honom inte ensam hemma. Så man tillbringar ganska mycket tid här i köket och tittar ut.

Hur känns det?

– Frustrerande är väl det bästa ordet.

Malin säger att hon behöver hjälp stöd från myndigheterna, hon tror att personlig assistans skulle kunna vara en lösning så att hon kan komma ut och börja arbeta. För det är det hon vill efter en treårig högskoleutbildning.

– Vi har varit i den här cirkusen så länge, så jag tror att vi behöver personlig assistans. Vi behöver några som vet vad de gör, som kan hjälpa Amir att få rätt stöd och som kan hjälpa mig att komma tillbaka till arbete.

Vad har du fått för svar från myndigheter och socialen?

– Just nu så har jag sökt personlig assistans både hos Försäkringskassan och LSS via kommunen. Jag har fått avslag hos båda på grund av att de säger att Amir kan, och han kan göra jättemycket. Problemet är att han inte gör det.

Och hon fortsätter.

– För att jag inte orkar ha två processer igång så har jag processen mot LSS och Gävle kommun igång som nu är i Förvaltningsrätten, vilket kan ta ungefär ett och ett halvt år. En ganska lång tid.

Känns det förtvivlat?

– Oj, det går upp och ner. I perioder hamnar jag rätt ner under golvet och i perioder så blir jag så förbenad över att det är som det är och att reglerna är så snävt skrivna att vi hamnar mellan dem, det är där jag är nu.

Malin har spridit ett inlägg på Facebook där hon berättar om sin situation och utmanar politiker att komma hem till henne för att se hur det är. Och hon har fått svar precis innan vi kommer på besök.

– Ja, Elin Lundgren (S) har kontaktat mig och sagt att hon ska komma och prata med mig. Det enda sättet som det kan bli en förändring är att politikerna förstår, det här är inte bara förödande för mig. Jag vet föräldrar som blivit pensionerade på grund av stressnivån. Det är hemskt.

Hör hela intervjun med Malin och hennes kamp nedan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista