Henrik Lundholm flankerad av Petter och Martin.
1 av 3
Henrik Lundholm flankerad av Petter och Martin. Foto: Mattz Larsson / Sveriges Radio
Henrik Lundholm från Söderhamn.
2 av 3
Henrik Lundholm från Söderhamn vann förra årets tävling i Gävleborg. Foto: Sveriges Radio

Ta chansen att nå en miljonpublik – det gjorde Henrik

"Jag tror väldigt många sitter hemma med bra musik"
1:47 min

Brinner du för musiken? Då ska du skicka in ditt tävlingsbidrag till årets 2016 upplaga av Svensktoppen nästa och ta chansen att vara med i P4:s stora musiktävling. Det gjorde förra årets vinnare, Henrik Lundholm från Söderhamn.

Snart är det dags igen för P4:s stora musiktävling – Svensktoppen nästa. Från och med den 1 mars tar vi emot ditt bidrag. Den här morgonen gästades vi av förra årets vinnare Henrik Lundholm som spelade live i studion. Han berättade om hur det gick till när han skrev vinnarlåten tillsammans med en kompis och uppmanade även alla som sitter hemma på kammaren med en låt att söka.

– Vi skrev den akustiskt en kväll och så var det inte så mycket mer med det och så spelade jag upp den för en annan polare som sa "du måste göra något med den här". Två dagar senare ringde han mig och sa, det finns något som heter Svensktoppen och där ska du vara med och så ordnade han så att vi fick spela in låten i Stockholm och på den vägen gick det. Det gick från noll till hundranittio, säger han.

– Det finns inget att tvivla på, det finns bara möjligheter. Vad har man att förlora. Jag tror många sitter hemma med bra musik och tänker "inte ska väl jag". Herregud, sitt inte och ångra er, avslutar Henrik Lundholm.

Programledare för Svensktoppen nästa för tredje året i rad är Clara Sagström som också hon vill att alla som har en låt hemma ska skicka in den. 

– Jag vet vilken musikskatt Gävleborg är och jag är övertygad om att vi kan ta oss hela vägen till finalen på Liseberg. Det här är en fantastisk chans, ta den. Få din musik spelad på radion och för en stor publik, säger Clara. 

Det här gäller för dig och ditt bidrag:

Tävlingen
Perioden 1/3-1/4 2016 tar P4:s lokala kanaler emot nyskrivna och nyinspelade originallåtar från både nya och etablerade låtskrivare och artister. För de som sedan väljs ut av jurygrupper för vidare tävlan väntar bland annat radiospelningar i P4 och lokala delfinaler inför publik. Den direktsända riksfinalen rymmer åtta slutliga finalister och arrangeras senare i sommar.

Låten – max fyra minuter
För dig som vill ta chansen att vara med och tävla i den nionde årgången av Svensktoppen nästa börjar det bli hög tid att skriva klart och spela in ditt tävlingsbidrag.
Låten får vara max fyra minuter, vara inspelad i studiomiljö (inte live) och får inte vara publicerad eller spelad före 1/1 2016. Under februari månad presenteras fullständiga tävlingsregler och övrig tävlingsinformation för årets Svensktoppen nästa här på sajten. Håll utkik efter dem och övrig information om årets Svensktoppen nästa.

Förra årets vinnare
845 tävlingsbidrag skickades in till Svensktoppen nästa förra året. Runt 125 artister tävlade lokalt på scener landet runt och åtta slutliga finalister tävlade i direktsändning från stora scenen på Liseberg i Göteborg. Förra årets vinnare hette Michael Fannon och tävlade för P4 Uppland med låten Kommer tid, kommer råd.

Här hittar du allt om Svensktoppen nästa!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".