Heliga Trefaldighets kyrka i Gävle.
1 av 2
Heliga Trefaldighets kyrka i Gävle. Foto: Anna Molin/Sveriges Radio
Kyrkoherde Christina Eriksson i Gävle.
2 av 2
Kyrkoherde Christina Eriksson i Gävle. Foto: Svenska kyrkan

Kyrkomedarbetare utbildas i antirasism

1:15 min

Nu ska alla församlingar inom Svenska kyrkan i Gävleborg utbildas i hur de kan jobba för att motverka främlingsfientlighet och rasism.

Kyrkoherden Christina Eriksson i Gävle tycker att det är ett viktigt och aktuellt ämne.

– Vi behöver lära oss mer om det. Det är lätt att vaggas in och tro att allt är bra som det är. Men det är ju inte det. Vi behöver all typ av kunskap och kompetens som vi kan få, säger hon.

Under våren samarbetar Uppsala stift, där Gävleborgs församlingar ingår, med Stiftelsen Expo och Studieförbundet Sensus för att erbjuda den här utbildningen.

Syftet är att Svenska kyrkan ska jobba mer med mötesplatser som kan skapa en bättre social sammanhållning i lokalsamhällena runt om i länets kommuner. På så sätt hoppas man att främlingsfientlighet och rasism ska kunna motarbetas.

– Vi har redan här i Gävle pratat om att utveckla våra mötesplatser så att man inte bara träffas och äter soppa till exempel. Utan man kanske äter soppan och har ett tema där man lyfter olika frågeställningar, säger Christina Eriksson.

Hon tycker att Svenska kyrkan har en viktig roll när det handlar om att belysa alla människors lika värde.

– Jag tror att den största problematiken är bekvämlighet och lojhet inför krafter som vi inte riktigt förstår oss på. Och ytterst handlar allt om människans värde och värdighet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista