Kocken David Strand lagar torskrygg med härliga tillbehör i studion.
1 av 2
Kocken David Strand lagar torskrygg med härliga tillbehör i studion. Foto: Fredrik Björkman/Sveriges Radio

Middagstipset: Halstrad torskrygg med syrlig fänkålssallad

Kocken David Strand:Så här bör du steka torsken
0:28 min

Vad ska vi äta ikväll? Det är säkert en vanlig fråga hemma hos dig också. Men i dag fixar Eftermiddagen middagen tillsammans med kocken David Strand. Vad sägs om halstrad torskrygg med syrlig fänkålssallad? 

Kvällen middag är halstrad torskrygg, jordärtskocksstomp, brynt soyasmör och syrlig fänkålssallad. Gott och inte särskilt besvärligt. 

– Det är en okomplicerad och lyxig måltid att göra mitt i vecka , säger David Strand, som arbetar som kock på restaurangen Helt enkelt bar och kök i Gävle.  

Ingredienser för 4 portioner:

4 x 180 gr torskrygg

16 st jordärtskockor

1 st fänkål

1 st bananschalottenlök

250 gr osaltat smör

25 gr gräslök

1 st citron

2 msk soya

1 msk vitvinsvinäger

Olivolja

Salt och peppar

Torskryggen:

Rimma torsken i ca 20 minuter i ordentligt saltat vatten. Skölj därefter av dom och låt dom rinna av. Värm stekpannan så den är ordentligt het, lägg i torsken i pannan med lite olivolja med skinnsidan neråt, stek under hög värme ca 2 minuter därefter dra ner temperaturen och tillsätt lite smör. Vänd på torsken när skinnet är knaprigt. Stek klart antingen i pannan eller i ugnen på ca 125 grader.

Jordärtskocksstomp:

Ugnsrosta jordärtskockorna hela med lite olivolja på 180-200 grader i ca 20 minuter, mosa därefter sönder dom med en gaffel, blanda i lite finhackad gräslök, några droppar citronsaft och salt och peppar, ev en klick smör om så önskas. Smaka av

Brynt smör:

Bryn smöret i kastrull på högsta värmen tills smöret får en nötig färg och lukt, se till att vara med för det går fort när smöret kommit upp i värme mot slutet. Låt smöret svalna något och tillsätt därefter soyan.

Syrlig fänkålssallad:

Kvarta fänkålen och ta bort roten, finstrimla och lägg i en bunke, löken finstrimlas också och blandas i, slå på citronjuice, lite vinäger, salt samt lite socker. Låt stå och dra ca 10 minuter. Blanda därefter i lite olivolja, plockad dill.

Smaklig måltid! 

 

 

 

 

 

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".