En mack i Sätra var en av platserna där polisen stod under onsdagskvällen.
1 av 3
En mack i Sätra var en av platserna där polisen stod under onsdagskvällen. Foto: Foto: Linnea Johansson/Sveriges Radio.
Insatsledaren Patrik Tolvtin.
2 av 3
Insatsledaren Patrik Tolvtin. Foto: Linnea Johansson/Sveriges Radio.
Kommenderingschef Peter Jonsson.
3 av 3
Kommenderingschef Peter Jonsson. Foto: Linnea Johansson/Sveriges Radio.

Polisinsats i Gävle – trafikkontroller i jakten på papperslösa

1:42 min

Polisen trappar upp arbetet med att hitta personer som visas i Sverige utan att ha sökt asyl. Under onsdagskvällen genomförde de den första stora insatsen i samband med trafikkontroller i Sätra i Gävle. 

Hundratals bilar kontrollerades under onsdagskvällen på flera platser i stadsdelen Sätra i Gävle.

De vanliga körkorts- och nykterhetskontrollerna kompletterades med någonting mer – att polisen även höll ögonen öppna efter människor som inte har rätt att vara i Sverige.

Insatsen görs efter ett regeringsbeslut kopplat till de stora mängderna människor som anlände till Sverige under hösten.

Regeringen vill nu se utökade så kallade "inre utlänningskontroller", id-kontroller där polisen undersöker om människor har sökt asyl eller är i Sverige illegalt. 

– Vi vill lyfta vår blick litegrann när det gäller flyktingströmmen och hitta människor som kommit hit illegalt, för att ge dem chansen att söka asyl, säger insatsledaren Patrik Tolvtin. 

Vid en mack i stadsdelen Sätra i Gävle vinkades under onsdagskvällen bil efter bil in. Och kontrollerna genomfördes även på andra ställen i samma stadsdel. 

– Utifrån avsaknaden av inre gränskontroll som var under hösten så vet vi att det har kommit in många människor som inte sökt asyl än, säger Peter Jonsson, kommenderingschef i polisområde Mitt och ansvarig för kontrollerna.

– De som har rätt att vara i Sverige ska vi värna och se till att de får ett bra mottagande. De som inte har skäl att vara här behöver lite förenklat lämna plats till de som behöver platsen bättre, fortsätter han. 

Peter Jonsson säger även att polisen lärt sig av vad som i folkmun kallades för Reva-projektet. Då kontrollerades bland annat människor i tunnelbanan i Stockholm, vilket kritiserades. 

– Ja, det är att det inte är frågan om utseende. Det är inget skäl att göra en inre utlänningskontroll. Det är väldigt viktigt. Det har inget att göra med hur folk ser ut att göra. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista