Ingalill Jonsson anhörigstödjare
1 av 3
Ingalill Jonsson delar ut grynkakan. Foto: Magnus Hansson/Sveriges Radio
Anhörigstöd Bollnäs kokbok
2 av 3
I dag handlar verksamheten om gammaldags mat. Foto: Magnus Hansson/Sveriges Radio
Rolf Nord
3 av 3
Rolf Nord smakar grynkakan. Foto: Magnus Hansson/Sveriges Radio

Det finns hjälp att få - anhörigstödet i Bollnäs ordnar dagverksamhet

3:00 min

Sedan 2009 är det lag på att alla kommuner ska ha ett anhörigstöd. I Bollnäs har man haft verksamhet i 16 år och i dag fick besökte P4 Gävleborg dagverksamheten.

På anhörigstödet i Bollnäs pågår dagverksamheten för fullt. Alla sitter i en stor ring och pratar om mat, gammaldags Hälsingemat närmare bestämt.
Vi får smaka på ölsupa och i köket steks grynkakan. 

Vid spisen står Ingalill Jonsson som förklarar varför denna dag ägnar sig åt just mat:

– Vi har olika teman på vår dagverksamhet och den här veckan har vi gammaldags mat, ölsupan är en välling med svagdricka och ingefära.

Ni tar ju emot olika grupper varje dag, vilka är det som kommer till er?

– Som i dag är det dem som drabbats av stroke och hjärt- och kärlsjukdomar. Måndagar, tisdagar och fredagar har vi personer som har drabbats av demenssjukdomar, säger Ingalill Jonsson.

Det är sju som jobbar med anhörigstödet och tre personer behövs till dagverksamheten, samtidigt hjälper de även till med avlösning i hemmen.

Anhörigstödet är till för att de anhöriga som vårdar i hemmet ska få koppla av och ta det lugnt ett tag. Oftast är det make eller maka som dels vårdar eller får vården, men anhörigstödet i Bollnäs tar även in andra grupper.

– Vi hjälper allt från barn till vuxna, i vilken ålder som helst. Vi har ju olika anhöriggrupper där de anhöriga får byta erfarenheter, säger Ingalill Jonsson. 

Däribland finns även barngrupper där föräldrar till barn med svårigheter i skolan eller olika bokstavskombinationer kan få stöd och råd. Och enligt Ingalill behövs det:

– Det är jätteviktigt! För alltid tänker de: "vad gör jag nu" och då får de höra av någon annan: "gör så här", de ger och tar av varandra.

Grynkakan steks klart och delas ut till de samlade, Rolf Nord tackar och tar emot, men det gick inte riktigt hem:

– Det går att äta, det gör det ju, det gjorde det också när man var liten.

Du såg ju rätt uppspelt när du fick kakan.

– Ja, sylten är ju god, den gick att äta men jag älskar ostkaka bättre! Det får vi senare, säger Rolf Nord.

Dagen blir alltså fylld med mat, för efter lunchen bestående av sjömansbiff blir det ännu mer gammaldags mat.

– Oj vad vi äter, jämrar Rolf Nord och klappar sig på magen, men så ser vi ju ut som vi gör också, man har ju en airbag!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista