Det fritidshus i Malung som det byggdes på i höstas hyrs nu ut, enligt fritidsföreningens Facebooksida.
Det fritidshus i Malung som det byggdes på i höstas hyrs nu ut, enligt fritidsföreningens Facebooksida. Foto: Linnea Johansson/Sveriges Radio
SEKOHÄRVAN

Sekoklubbens fritidsförening aktiv – trots miljonmisstankarna

1:33 min

Trots misstankar om försvunna pengar, en avsatt styrelse och pågående polisutredning fortsätter Seko väg- och bans fritidsförening sin verksamhet.

På Facebook ser det ut som en vanlig, aktiv trafiksäkerhetsförening kopplad till ett fackförbund.

Styrelsen har haft sammanträde och beslutat att två husvagnar ska säljas. Det fritidshus i Malung som det byggdes på under hösten hyrs nu ut med rabatt till Sekomedlemmar.

Men här finns en viktig skillnad: Seko centralt tar helt avstånd från föreningen. De har avsatt styrelsen i Gävle-Dalaklubben och en brottsutredning kring fjorton miljoner kronor som förts över från klubben till föreningen pågår.

Trots det fortsätter föreningen att vara aktiv, inte minst på sin Facebooksida, vilket Ljusdals-Posten var först med att rapportera om.

– Det är klart att det är anmärkningsvärt att man fortsätter att förbruka de medel som egentligen tillhör de som är medlemmar i Seko väg- och ban Gävle-Dala, säger Sekos kanslichef Jonas Pettersson, som är skeptisk till stuguthyrningen i Malung. 

– Jag har svårt att se att de har möjlighet att hyra den. Det bygger på att föreningen har vetskap om vem som är medlemmar i Seko. De har de inte. Flera av dem är inte medlemmar och har inte tillgång till de register som vi har.

Polisutredningen har dragit ut på tiden. Hittills har inga förhör hållits.

– Det är en historia som är unik och saknar motstycke. Vi hoppas därför att de här processerna drar igång på allvar nu, avslutar Jonas Pettersson. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista