En hand håller fram en spruta. Foto: Petra Levinson/Sveriges Radio.
1 av 3
Foto: Petra Levinson/Sveriges Radio.
Hannah-Karin Linck (C) regionråd.
2 av 3
Hannah-Karin Linck (C) regionråd. Foto: Tomas Forsman/Sveriges Radio
Gabriel Wikström, folkhälsominister
3 av 3
Gabriel Wikström, folkhälsominister Foto: Jonas Ekströmer/TT

Rena sprutor till narkomaner på tapeten

1:15 min

För att minska smittspridningen av exempelvis hepatit och hiv vill regeringen nu att narkomaner ska få rena sprutor som inte är nedsmittade. Och förslaget är att landsting och regioner - inte kommuner - ska få ansvaret för att införa sprutbyten.


I dag finns ett starkt motstånd mot att införa sprututbyte, och bara sex kommuner i landet har det på försök, men den socialdemokratiske folkhälsoministern Gabriel Wikström vill nu ändra på det.

– Jag vill ju naturligtvis att vi ska fler sprututbyten över landet och då ser vi ett sätt att möjliggöra det genom att lägga huvudansvaret på landstingen, säger Gabriel Wikström. 

Folkhälsoministern vill alltså lägga över ansvaret på landstingen - eller regionerna - för att sätta fart på processen. Hannah-Karin Linck, centerpartistiskt regionråd i Gävleborg, förstår tanken.

– Jag kan förstå att han är ganska tydlig på det här genom att folkhälsomyndigheten också har varit ganska tydlig med att det här behöver man göra för att minska smittspridningen just till sprutnarkomanerna, säger Hannah-Karin Linck och fortsätter. 

– Men jag tror ändå att det är väldigt viktigt att vi har kommunerna med oss för det är inte bara det här med att man får en ren spruta utan det är också omhändertagandet av den här personen och motivationen att sluta att använda droger. 

I Region Gävleborg har man kommit en bit på väg redan. Man har bildat ett nätverk med kommuner och andra där man samtalar om aktuella saker, och strax före jul tog man upp frågan om rena sprutor till narkomaner. Då hade man bland annat besök av personer som jobbar med sprututbyten bland narkomaner i Stockholm som berättade hur det fungerade där. På sitt möte i maj fortsätter nätverket det samtalet. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista