Andra nycklar.
Andra nycklar. Foto: TT.

Fräck nyckelstöld på Hudiksvalls Sjukhus

1:20 min

En storstöld av nycklar har genomförts på Hudiksvalls sjukhus. Tjuvarna tog sig in osedda och utan att larmet utlöstes. När de hittat allt de ville ha stal de också en av sjukhuset bilar och försvann.

Inbrottet och stölden har många märkligheter. Tjuvarna tar sig i sjukhuset via godsmottagningen vid centralköket. Inget larm utlöses. 

Tjuvarna tar sig sedan in i personalutrymmet och där bryter de sig in i vaktmästarkontoret. Inte heller här går något larm.

Väl inne hittar tjuvarna ett nyckelskåp som de bryter upp och tar alla nycklar. Återigen utan att larmet går. En av nycklarna som tjuvarna kommer över går till en av sjukhusets bilar som står parkerad i närheten.

Tjuvarna tar bilen och startar den med nyckeln de just stulit och försvinner. Bilen hittas några dagar senare på riksväg 70 utan för Enköping. Det finns inga spår efter tjuvarna och inga nycklar.

Förvaltningschefen Kenth Larsson är ytterst ansvarig för skydd och säkerhet inom Region Gävleborg. Han har ingen förklaring till varför larmen inte utlöstes. Och trots att många nycklar är på drift väljer han att avvakta med att byta lås.

– Jag vill avvakta polisutredningen så vi vet exakt vad som stulits och därefter tar vi beslutet om åtgärder, säger Kenth Larsson.

Han medger att nycklar är ett problem och nu pågår ett arbete med att få bort de stöldbegärliga nycklarna.

– Vi ersätter löpande nycklar med digitala lås och dörrkort och det ger högre säkerhet och nyckelkort kan snabbt göras obrukbara, säger Kenth Larsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista