Vice chefsåklagare Ulf Back säger att Seko-utredningen går bra nu, men haltade inledningsvis då polisen saknade personal. Något som riskerar att försvåra utredningen.
Vice chefsåklagare Ulf Back säger att Seko-utredningen går bra nu, men haltade inledningsvis då polisen saknade personal. Något som riskerar att försvåra utredningen. Foto: Christian Höijer/Sveriges Radio
Sekohärvan

Inga förhör i Sekoaffären efter sju månader

1:46 min

Polisens utredning av den så kallade Seko-affären går trögt. Trots att 14 miljoner av fackmedlemmarnas pengar fortfarande inte redovisats så har polisen efter sju månader inte inlett några förhör med berörda nyckelpersoner.

Vice chefsåklagare Ulf Back leder förundersökningen och förklarar varför inga förhör hållits än.

– Det beror på hur det ser ut för polisens utredare som har andra ärenden, bland annat det senaste mordet i Söderhamn. Men förhoppningsvis kan det ske inom de närmaste månaderna.

Det var i somras som det avslöjades att den lokala fackklubben Väg och Ban Gävle Dala flyttat 14 miljoner till en Fritidsförening. Allt sedan dess har Fritidsföreningen och dess huvudperson, den sparkade ombudsmannen Bosse Hedin, vägrat att redovisa var pengarna finns.

Sekos förbundsledning driver just nu två tvistemål i tingsrätten – ett mot mot Fritidsföreningen och ett mot Bosse Hedin – för att få kontroll över pengarna och de affärer som Fritidsföreningen gjort med fastigheter och fordon.

Parallellt med det driver också polisen en brottsutredning där rubriceringen är "trolöshet mot huvudman". Vice chefsåklagare Ulf Back:

– Vi tittar på fastighetsdelen, vi tittar på fordon och vi tittar pengarna, bankmedlen.

Kan du säga något om pengarna?

– Inte i nuläget.

Nej, beskedet om de 14 miljonerna låter vänta på sig. Hela utredningen fick en dålig start i somras när polisen helt enkelt saknade utredare.

I höstas skapades en bedrägerigrupp och under vintern har en polis arbetat med fallet. Men den personen har också prioriterats för andra brott.

Enligt Ulf Back så har han små medel att påverka det hela i sin roll som förundersökningsledare.

– Personalen som utreder det hela tillhör inte Åklagarmyndigheten utan polisen. Så det är polismyndigheten som måste göra de prioriteringar som krävs, säger vice chefsåklagaren, som ändå bedömer att utredningen ska vara klar innan sommaren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista