Hudiksvalls sjukhus.
1 av 2
Hudiksvalls sjukhus. Foto: Sveriges Radio
Informationstavla på Hudiksvalls sjukhus.
2 av 2
Informationstavla på Hudiksvalls sjukhus. Foto: Leif Eriksson/Sveriges Radio.

Blottare ofredade sjuksköterskor på Hudiksvalls Sjukhus

1:23 min

Två kvinnliga sjuksköterskeelever blev inträngda och utsatta för sexuellt ofredande av en främmande man som tagit sig in i ett av Hudiksvalls sjukhus låsta omklädningsrum. Systemet med kort och kodlås var inte tillräckligt.

Till damernas omklädningsrum ska enbart ett mindre antal medarbetare kunna komma in med sina digitala nyckelkort och koder.

Trots det mötte de två unga sjuksköterskeeleverna en okänd man som sexuellt ofredade dem och blottade sig när de kom in i omklädningsrummet.

Det skedde mitt inne i den lokal som ska vara den allra tryggaste. Här blev de fast med mannen och något larm för att tillkalla hjälp fanns inte.

Efter en stund försvann mannen ut ur omklädningsrummet. Det finns uppgifter om att han skulle ha varit klädd i personalliknande klädsel. 

Kvinnorna chockades och har fått hjälp och samtalsstöd för att komma över det inträffade.

Oron på sjukhuset växer och polisens utredare berättar att något gripande inte skett men att förhoppningarna om att gripa mannen är goda.

Helena Björkman är divisionschef på Region Gävleborg och ansvarig för medarbetarnas säkerhet och arbetsmiljö:

– Självklart skapar det här oro, det har vi full förståelse och respekt för. Vi behöver alltid kontinuerligt jobba med rutiner och beredskap för hur vi hanterar olika hot- och våldssituationer, säger Helena Björkman.

Omklädningsrummet har en gemensam ingång för både herrar och damer och det är emot reglerna.

– Det ser lite olika ut på och inom sjukhusen och där pågår ett arbete sedan tidigare att se över omklädningsrummen och kunna separera, säger Helena Björkman.

Hon berättar att man nu avvaktar polisens utredning innan beslut tas om vad som ska göras för att öka säkerheten.

Hon bekräftar också att sjukhusens omklädningsrum inte har larm.

– Vi får fundera på det, säger divisionschef Helena Björkman.

 

 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista