Elin Hellsén Passla, kvinnofridssamordnare i Bollnäs.
Elin Hellsén Passla, kvinnofridssamordnare i Bollnäs. Foto: Agneta Sundberg/Sveriges Radio

Våldsutsatta kvinnor upptäcks genom ny satsning

1:09 min

I slutet av 2014 fick Bollnäs kommun projektpengar till en kvinnofridssamordnare. Främsta uppgiften har varit att ta fram metoder för att hitta kvinnor som behöver hjälp och som själva inte vänder sig till exempelvis kvinnojouren.

Elin Hellsén Passla har arbetat med att utveckla arbetsmetoder hur man kan uppmärksamma våld i nära relationer. För det kan vara svårt att hitta de utsatta kvinnorna säger hon.

– Just därför behövs det kunskap! Och även att man tryggar de som ska uppmärksamma det här. 

Något som varit viktigt i arbetet är att öka kunskapen genom föreläsningar och utbildningar. Bland annat att upptäcka tecken på våld och hur det kan se ut.

– Man ska kunna våga fråga och veta vad man gör med svaret, menar Elin Hellsén Passla. 

Och det är många grupper som involverats såsom individ- och familjeomsorgen, äldreomsorgen, polisen och skolan med flera.

– Det känns otroligt viktigt uppdrag eftersom det är ett samhällsproblem som finns. Och det finns överallt. Det kan vara din granne eller frisör som blir utsatt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista