42 dagbarnvårdare minskas till 30 i juli.
42 dagbarnvårdare minskas till 30 i juli. Foto: Hasse Holmberg/TT

Facket kritiskt till färre dagbarnvårdare i Gävle

1:17 min

Fackförbundet Kommunal är kritiskt till att Gävle kommun drar ner på antalet dagbarnvårdare. Facket tycker att det är fel att valfriheten nu minskar för kommunens föräldrar .

– Vi tycker att det är olyckligt och vi känner oss inte eniga med kommunen, för valfriheten minskar. Och i vissa områden kommer det inte att finnas dagbarnvårdare. Men för att deras budget ska gå ihop behöver man fulla barngrupper överallt och det finns inte barn i alla områden, säger Titti Lind på Kommunal i Gävle.

I juli minskas antalet dagbarnvårdare i Gävle kommun – från 42 till 30 stycken. Det berättade P4 Gävleborg under torsdagen. En av de som tvingas sluta är Erika Rasmusson i södra Bomhus.

– Det är tråkigt och sorgligt. Jag kommer att sakna familjerna och barnen, för de trivs ju här, säger hon.

Enligt Gävle kommun är anledningen till att man drar ner på antalet dagbarnvårdare att vissa grupper har för få barn och för stor spridning i ålder. Samtidigt har kommunen mindre ekonomiska resurser. Vi har försökt att nå kommunens förskolechef Camilla Larsson utan resultat.

De tolv dagbarnvårdare som tvingas sluta erbjuds omplacering inom förskoleverksamheten. Titti Lind på Kommunal hade helst sett en annan lösning.

– Vi tycker inte att det är okej att man säger upp dagbarnvårdare. Men vi vet också att arbetsgivaren måste få en budget i balans och då är vår roll att se till att det går rätt till. Men vår önskan är väl att det skulle finnas mer pengar så att fler dagbarnvårdare kan jobba, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista