På E16 mellan Kungsgården och Sandviken byggs en två kilometer lång elväg för lastbilar.
1 av 2
På E16 mellan Kungsgården och Sandviken byggs en två kilometer lång elväg för lastbilar. Foto: Anna Molin/Sveriges Radio
Magnus Ernström, projektansvarig på Region Gävleborg, står framför delar av barriären som började sättas upp i dag.
2 av 2
Magnus Ernström, projektansvarig på Region Gävleborg, står framför delar av barriären som började sättas upp i dag. Foto: Anna Molin/Sveriges Radio

Nu byggs Europas första elväg längs E16

"Det är samma system som för en spårvagn"
1:19 min

I dag började bygget av Europas första elväg på E16 mellan Kungsgården och Sandviken. En sträcka på två kilometer ska sedan användas av tung fordonstrafik som drivs på el kopplade till trådar i luften.

– Det är ett lågspänt spårvagnssystem så det är samma system som för en vanlig spårvagn eller en trådbuss. Tanken är att de här lastbilarna ska gå på ren el och de kompletteras med en ganska enkel påbyggnadsutrustning bakom hytten, säger Magnus Ernström, projektansvarig på Region Gävleborg.

Från och med i dag så börjar barriär, stolpar och tråd att sättas upp på E16 mellan Kungsgården och Sandviken. Här förbereder man nu för Europas första elväg för lastbilar, med en teknik som tidigare bara testats på en anläggning i Tyskland.

Projektet kostar 120–130 miljoner kronor och flera finansiärer delar på summan. Enligt Magnus Ernström är intresset för den här vägen stort.

– Vi har ett antal stora industrier som kör väldigt mycket gods både på järnväg och på landsväg. Och de ser väldigt positivt på det här, för man får inte plats på järnvägen i dag. Det finns ett rätt bra underlag för att bygga ut den här vägen från Gävle hamn till Borlänge med en avstickare till Avesta, säger han.

Mellan mars och juni kommer en fil i riktning mot Gävle att vara avstängd och hastigheten är begränsad.

– Vi råder alla att planera sina resor, särskilt kring sport- och påsklov eftersom barriären står uppe och det är 2+1-väg i 2 kilometer på E16, säger Magnus Ernström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".