Den misstänkte 56-åringen förs in i rättssalen på Gävle tingsrätt.
Den misstänkte 56-åringen förs in i rättssalen på Gävle tingsrätt. Foto: Anna Molin/Sveriges Radio

Ville hjälpa sin mamma – erkänner grov misshandel

1:23 min

I dag inleddes rättegången mot den 56-årige man som misstänks ha försökt mörda sin mamma i en lägenhet på Brynäs i Gävle i höstas. Mannen förnekar försök till mord men erkänner grov misshandel.

– Han har lite suddiga minnesbilder över vad som har hänt. Han säger att hon led väldigt mycket och hade svåra plågor och att han ville hjälpa henne att avsluta livet och komma bort från plågorna, säger Ulf Andersson, som är mannens försvarare. 

När rättegången inleddes i dag i Gävle tingsrätt satt den åtalade mannen först till synes oberörd. När åklagaren senare visade filmsekvenser och bilder från lägenheten då polisen fann honom skadad och hans mamma död började han gråta.

56-åringen är åtalad för försök till mord för att ha slagit sin mamma med en hammare i huvudet och skurit henne med en kniv.

Eftersom den döda kroppen legat länge har inte dödsorsaken kunnat fastställas, och våldet som sonen utövat behöver inte ha varit dödande säger vice chefsåklagare Ulf Back.

– Rättsläkarens bedömning är att det skulle kunna vara hjärtinfarkt eller liknande som kan ha orsakat döden, säger Back. 

56-åringen förnekar alltså försök till mord, men erkänner grov misshandel. 

– Vi vet ju inte vad hon har dött av, men inte av det våld som den misstänkte har utövat mot henne, säger Ulf Andersson, som ska begära en rättspsykiatrisk bedömning på hans klient. 

Mannen greps och anhölls sista november förra året. Redan i de första förhören erkände han att han dödat sin mamma genom att slå henne med en hammare i huvudet och skära henne med en kniv.

Han säger att han gjorde det för att mamman hade cancer och han ville inte att hon skulle lida.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista