Myntet från åren 904-905 kommer från Tasjkent och är präglat med Koranencitat.
1 av 2
Myntet från åren 904-905 kommer från Tasjkent och är präglat med Koranencitat. Foto: Hasse Persson/Sveriges Radio.
Ett mynt Vikenskatten analyserat.
2 av 2
Ett mynt Vikenskatten analyserat. Foto: Hälsinglands museum

Det 1000-åriga myntet från Vikenskatten nu identifierat

1:33 min

Det drygt 1000 år gamla mynt som för en dryg månad sedan överlämnades till Hälsinglands museum i Hudiksvall har nu undersökts av Kungamyntkabinettet. Och myntet kommer från Uzbekistan. 

– Jag vet att det är slaget i Tasjkent, huvudstaden i Uzbekistan, år 292 enligt den muslimska tideräkningen vilket ger åtalet 904-905, säger Lars Nylander, antikvarie vid Hälsinglands museum.

Vikenskatten i Alfta från 1907 hittades i marken och 187 mynt överlämnades till staten mot en ersättning på 100 kronor på den tiden. Men två mynt undanhölls. Ett av dessa överlämnades av Birgitta Olsson till Hälsinglands museum nyligen. Det andra har Alfta Hembygdsförening.

Analysen från Kungliga myntkabinettet berättar mera om myntets prägling.

– Det är kufiska bokstäver och det får plats enormt mycket text på det här myntet, mest är det korancitat, berättar Lars Nylander.

Vad står det på myntet?

– Det handlar om att gud är stor och det finns ingen gud utan gud och så vidare. Och så det mest intressanta; I guds namn detta mynt är präglat i Tasjkent år 292.

Hade myntet något värde, det står ju inga valörer?

– Det står ingen valör, för det var vikten av silvret som var värdet på den här tiden, så om man inte skulle betala med hela myntet kunde man klippa av en bit och växla på det sättet.

Kommer ni ställa ut myntet så att man kan läsa på det?

– Inte just nu, men i framtiden kommer det här myntet garanterat ingå i en forntidsutställning, säger Lars Nylander.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista