Forssablått Hudiksvall teater Ulrica Beijer Cecilia Olsson
Forsablåtts ensambel Ulrica Beijer, Daniella Eriksson-Dahlström, Cecilia Olsson och Östen Eriksson Foto: Hasse Persson/Sveriges Radio

"Forsablått" berättar om linet och kvinnorna som byggde industrin i Forsa

"Det är kvinnans historia"
3:17 min

Scenplats Hudiksvall kör vidare med sitt treåriga musikteaterprojekt, en trilogi om Hudiksvallstraktens historia. Nu väntar del två som berör linproduktionen i Forsa.

6500 personer såg den första delen "1721" förra året och nu kommer del två av tre i sviten om Hudiksvalls historia. 

Denna gång heter föreställningen Forsablått, om lintillverkningens inverkan på samhället. Ulrica Beijer och Cecilia Olsson är initiativstagare:

– Linet har en osynlig huvudroll i föreställningen, men det är också en historia om arbetsinvandring, om kvinnor och deras rätt till arbete, säger Ulrica Beijer.

Föreställningen tar sin början 1898 och sträcker sig hela vägen fram till 1950-talet

– På den tiden så fanns det tre bondgårdar i Forsa. Linet fördes bort och de tre bönderna tyckte att det var onödigt och ville hellre bevara industrin lokalt.

– Man sålde bort allt hälsingelin söderöver, fyller Cecilia Olsson i, och det är dumt, så det var fyra män som tog beslutet att bygga ett eget linspinneri.

Och att kvinnorna tar en central roll i föreställningen är självklart.

– Männen stod ju inte vid spinnmaskinerna, till det behövde man kvinnor. Och kvinnorna häromkring kunde inte med maskinerna, så över 100 kvinnor från Böhmen som flyttade till Forsa, eller Lund som är Sörforsa idag, säger Cecilia Olsson och fortsätter:

– Det är kvinnans historia, för många gånger är det män med höga hattar och cigarrer i mungipan som blir porträtt på väggar, men i det här fallet glömmer man bort att det faktiskt var kvinnan som byggde upp det hela.

Vad är den bärande tråden i historien?

– Lintråden, skrattar både Ulrika och Cecilia.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".